Expoziţie internaţională pentru promovarea PĂCII

0
528

În sălile de expoziţii temporare ale Muzeului Maramureşului din Sighet, Piaţa Libertăţii nr. 16 (lângă biserica romano-catolică), Municipiul Sighetu Marmaţiei, în parteneriat cu Asociaţia „I colori per la pace” din Italia şi „Parcul Naţional pentru Pace” din Sant’Anna di Stazzema au organizat expoziţia internaţională de desene ale copiilor, intitulată „Culori pentru Pace”. Expoziţia este cadoul făcut sighetenilor de dl. Antonio Giannelli, preşedintele Asociaţiei din Italia şi curator al expoziţiei itinerante. Copii din 56 de ţări de pe 5 continente îşi exprimă, prin intermediul desenului, formelor şi culorilor, dorinţa de pace si protestul faţă de ororile războaielor, care, din păcate, mai fac şi astăzi victime în unele ţări. Evenimentul cuprinde o selecţie a marii expoziţii internaţionale a copiilor, „I COLORI PER LA PACE”, august 2015, din Parcul Naţional al Păcii din Sant’ Anna di Stazzema, Italia si este o urmare prietenească a participării lucrărilor a 20 de copii de la Cercul de Pictură al Clubului Copiilor din Sighetu Marmaţiei, coordonaţi de prof. Caius Lugojan, aceştia reprezentând România.
“Parcul Naţional din Italia este unicul din Europa care găzduieşte evenimente pentru pace. În lume mai există încă două parcuri: la Hiroshima şi la Nagasaki. Noi trebuia să găsim o soluţie pentru că aveam din partea guvernului italian această sarcină, de a promova pacea în lume”, afirma Antonio Giannelli (în fotografia de jos, alături de Caius Lugojan).
Antonio si Caius„Impresionat de motivaţia organizării la Stazzema a expoziţiei „COLORI PER LA PACE”, cu ocazia comemorării a 71 de ani de la masacrul comis de hitlerişti la 12 august 1944 drept represalii pentru ajutorul acordat de localnici trupelor aliate (când au fost ucişi peste 500 de locuitori din Stazzema, printre care 140 de copii), am hotărât să participăm la această expoziţie. Cu această ocazie, copiii sigheteni au transmis mesajul şi speranţa lor de pace, gândul că toţi copiii din lume trebuie să crească în pace şi armonie”, afirma la vernisaj pictorul Caius Lugojan.
Corul Şcolii Gimnaziale “Dr. Ioan Mihaliy de Apşa”, condus de prof. Lucia Herşcovici, a interpretat o suită de cântece despre pace în mai multe limbi.
Expoziţia de la Sighet poate fi vizitată până mâine, 27 octombrie, apoi va putea fi văzută şi în alte oraşe din lume, precum Milano, Florenţa, Beirut, dar şi în Japonia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.