„Casa de pe graniţă”, o nouă premieră a Teatrului Municipal

0
663

Prima premieră din această stagiune a Teatrului Municipal Baia Mare va avea loc mâine, 30 octombrie, de la ora 18, în sala mare a instituţiei. Este vorba despre spectacolul „Casa de pe graniţă”, în regia lui Marcel Ţop, în care se regăseşte lumea arhetipală a Maramureşului, brusc bulversată de ceea ce hotărăsc marile puteri. Detalii despre spectacol, dar şi noutăţi din teatru, au fost dezvăluite ieri, într-o conferinţă de presă, de managerul interimar al instituţiei, dramaturgul Radu Macrinici.

La două luni după numirea sa ca manager interimar al Teatrului Municipal Baia Mare, Radu Macrinici a susţinut prima sa conferinţă de presă. Subiectul principal l-a constituit premiera de mâine, 30 octombrie: spectacolul „Casa de pe graniţă”, cu care echipa formată din regizorul Marcel Ţop şi scenograful Anca Cernea revine în Baia Mare. Ei sunt cunoscuţi publicului băimărean datorită spectacolului de mare succes „Butoiul cu praf şi pulbere”, montat în urmă cu câteva stagiuni. Cele două spectacole, precizează Radu Macrinici, „fac parte din aceeaşi familie estetică”. Textul piesei „Casa de pe graniţă” este scris de un mare autor polonez, Slawomir Mrozek (1930 – 2013). El este unul dintre reprezentanţii teatrului deriziunii, supranumit „un Eugene Ionesco al Poloniei”. În teatrul său, comicul şi absurdul se întrepătrund într-un melanj grotesc, pornind de la ironia fină până la burlescul manifest. Acţiunea spectacolului se petrece în prezent: „Prin mijlocul casei e trasată graniţa care desparte două lumi. Poate fi una a realului şi una a invizibilului. E dificil să o respecţi, iar trecerea de partea cealaltă poate fi fatală. Fiecare mişcare a personajelor e urmărită cu atenţie. Nu mai există pic de intimitate, iar sacrul se lasă pierdut în necunoscut”, scrie Liliana Ilea, secretar literar. În distribuţie: Dorin Griguţa, Valeriu Doran, Aurora Prodan, Sanda Savolszky, Eduard Bîndiu, Mircea Gligor, Alexandra Vanci, Petru Damşa, Andrei Dinu, Dan Cordea, Doru Fârte, Ioan Costin, Dragoş Călin, Claudia Revan, Vasile Pop, Carol Romok, Augustin Danciu, Alexandru Szamoşi, Bogdan Dimănescu şi Dan Pârje. Pentru premieră, biletul costă 20 lei, iar pentru următoarele reprezentaţii, biletul va costa 15 lei (preţ întreg), sau 10 lei (pentru categoriile care beneficiază de reducere).
În cadrul conferinţei de presă, Radu Macrinici a fost întrebat cum a regăsit teatrul: „Aş spune intact. Nu văd modificări spectaculoase. Au apărut nişte angajaţi noi, dar teatrul e aşa cum l-am lăsat. Am încercat să păstrez lucrurile bune şi să le elimin, treptat şi discret, pe cele care nu au funcţionat. Sunt curios cum voi regăsi publicul”, a spus directorul interimar. Acesta a subliniat faptul că este nevoie de actori tineri: „Avem o singură actriţă tânără în teatru. Din ianuarie, va trebui să aducem actori tineri, pe care să încercăm să-i păstrăm aici”, a spus Macrinici, precizând că acest lucru este posibil doar cu proiecte incitante.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.