Pregătiri pentru Festivalul-concurs de romanţe „Poveste de toamnă”

0
813

Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” s-a întors de la un festival din Timişoara şi se pregăteşte să participe la un festival de dans tradiţional în Sibiu. Pentru publicul băimărean, instituţia pregăteşte a V-a ediţie a Festivalului-concurs de romanţe „Poveste de toamnă”. Despre acestea, şi nu numai, ne-a vorbit directorul Iuliana Dăncuş, marţi, într-o conferinţă de presă.

Experienţă frumoasă la Timişoara

„Am fost invitaţi la Festivalul Naţional de Folclor «Tradiţii la români» din Timişoara, aflat la a II-a ediţie, organizat de Centrul Judeţean de Artă şi Promovare a Folclorului Timiş. A fost o participare frumoasă, la mijlocul lunii octombrie, în Sala Capitol a Filarmonicii din Timişoara, cu o sală arhiplină. Sperăm să revenim în oraşul de pe Bega şi la anul”, a început Iuliana Dăncuş conferinţa de presă. De curând, Ansamblul a fost invitat la Slatina, în Ucraina, unde a participat la Festivalul Bunei Vecinătăţi, care doreşte să susţină relaţiile dintre românii de pe cele două maluri ale Tisei. Evenimentul a fost organizat de guvernatorul regiunii Transcarpatia, cu sprijinul Instituţiei Prefectului Maramureş.

Aşteptaţi la Sibiu

Luna noiembrie debutează cu participarea Ansamblului „Transilvania” la a XV-a ediţie a Festivalului Naţional de Dans Tradiţional Românesc „Ioan Macrea” de la Sibiu, „un festival unde se întâlnesc cele mai bune ansambluri din România”. Iuliana Dăncuş a elogiat activitatea ansamblurilor folclorice româneşti: „Sunt instituţiile care astăzi păstrează tradiţiile românilor, pentru că ansamblurile sunt cele care de peste 50 de ani au cules în repertoriul lor muzica tradiţională românească şi folclorul românesc, care păstrează coregrafii, dar şi costume. Aceste instituţii sunt adevărate vetre de folclor şi sprijină tinerii solişti şi dansatori şi formează instrumentişti, promovând România pe scenele lumii. Colegii noştri de la celelalte ansambluri şi noi participăm anual la festivaluri în străinătate şi ne întoarcem cu premii.”

Toamna e vremea romanţelor

„Ne întoarcem de la Sibiu în Baia Mare, pentru a organiza a V-a ediţie a Festivalului-concurs de romanţe, care a început ca un pariu cu domeniul muzicii şi cu publicul spectator.  O surpriză pentru noi, legată de acest festival: câştigătoarea de anul trecut, Rodica Pop Seling, a luat anul acesta trofeul festivalului „Crizantema de Aur”, a precizat Iuliana Dăncuş. Festivalul va avea loc în zilele de 21 şi 22 noiembrie. Preţul biletului pentru festival va fi de 20 de lei pe zi sau de 30 lei pentru ambele seri. Biletele se pot procura de la sediul Ansamblului (lângă Muzeul de Mineralogie). Evenimentul va avea loc la Teatrul Municipal. Până în data de 13 noiembrie (data preselecţiei), se mai fac înscrieri. Deja s-au înscris 10 concurenţi. Cei care au mai participat la festivaluri din ţară vor fi admişi direct, iar ceilalţi trebuie să se prezinte la preselecţie. Nu există limită de vârstă. Regulamentul concursului este publicat pe site-ul instituţiei (www.ansamblultransilvania.ro). Înscrierile se pot face  la numărul de telefon al instituţiei – 0262.214643, sau pe adresa de e-mail iulianadancus @yahoo.com.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.