Expoziţie neconvenţională de artă a grupului Alt + Bm

0
1223

Timp de două zile (joi şi vineri), în zona industrială a Băii Mari, la Hesh Halle – strada Vasile Lucaciu nr. 162, a fost deschisă expoziţia intitulată „Ctrl + Alt + Bm” a grupului de tineri artişti Alt + Bm. Expun lucrări de sculptură, pictură, grafică, ceramică, instalaţie şi video 6 artişti plastici locali şi 6 invitaţi din Germania, Austria şi Lituania: Flaviu Cacoveanu, Sarah Fripon, Peter Holzapfel, Mihaela Hudrea, Kevin Klamminger, Lucian Marchiş, Andrej Polukord, Linda Robaş, Paul Robaş, Andrei Rusz, Peter Tăpălagă şi Laura Zanetti.
Nucleul grupului Alt+Bm îl reprezintă câţiva tineri băimăreni, prieteni încă din copilărie, care şi-au ales acest nume pentru că vor să se constituie într-o alternativă la arta consacrată, cu care publicul local s-a obişnuit. Iniţiativa evenimentului i-a aparţinut lui Paul Robaş, absolvent de studii superioare de artă la Cluj şi actualmente student la Academia de Artă din Viena. L-am întrebat ce aduc nou, el împreună cu prietenii lui artişti, în viaţa artistică băimăreană: „În primul rând, suntem tineri, şi în al doilea rând, am decis să aducem arta în spaţii neconvenţionale, lucru care se întâmplă în străinătate de mai mult timp. Vrem să folosim halele, spaţii care nu mai au nicio utilitate sau îşi aşteaptă utilitatea, care sunt mari şi foarte flexibile, se pretează la orice tip de manifestare culturală. Vrem să obişnuim publicul cu manifestări de genul ăsta. Mie mi s-a părut că ar fi interesant pentru oraş să aibă loc aici o expoziţie în afara acestei structuri (Uniunea Artiştilor Plastici din România, n.r.), să fie o chestie independentă organizată de artişti. Poate fi chiar o declaraţie de libertate. Vrem să arătăm că putem să organizăm singuri un eveniment, de la cap la coadă.”
Un artist consacrat care i-a sprijinit pe tinerii din grupul Alt+Bm încă de la început este sculptorul dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş şi organizatorul Taberei Naţionale de Literatură şi Arte Plastice „Archeus”. Toţi aceşti artişti sunt umblaţi prin lume şi în galerii, cunosc toate curentele din Europa şi se aliniază acestor curente, aduc un aer de prospeţime europeană din Polonia, Anglia, Germania şi lucrările pe care le expun ei, într-adevăr şi ca materiale, şi ca tematică, sunt diferite de ceea ce, în general, băimăreanul înţelege printr-o operă sau aşteaptă de la o operă de artă. Trebuie să ne obişnuim cu asemenea manifestări”, a spus dr. Ioan Marchiş, făcând o paralelă între atitudinea acestor tineri artişti şi expoziţia Atelier 35, care a rămas în istoria artei băimărene. Marchiş a opinat că UAPR ar trebui să ia în seamă astfel de manifestări şi să găsească o modalitate prin care să ofere ocazia de a expune şi artiştilor tineri, absolvenţi de studii superioare de artă, dar care nu sunt membri ai uniunii, un fel de Salon al Refuzaţilor, cum era în trecut la Paris. „Sunt sigur că, într-o zi aceşti tineri care expun azi vor fi artişti de succes în România şi în Europa”, a mai spus dr. Ioan Marchiş, precizând că ne aflăm în faţa unei manifestări tipic europene.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.