Transcarpatia. Românii au doi primari noi şi patru realeşi

0
474

Duminică, 25 octombrie, ucrainenii din ţara vecină au fost chemaţi la urne pentru alegeri locale: primari şi rade (consilii) săteşti orăşeneşti, raionale şi regionale. În raioanele Teceu şi Rahău din regiunea Transcarpatia, electoratul din cele 6 localităţi populate în majoritate de români a ales doi primari noi: la Apşa de Jos (Ioan Iovdii) şi Topcina (Alexandru Opriş) şi au reales 4 primari: la Slatina (Gheorghe Uhali), Biserica Albă (Gheorghe Berinde), Strâm­tura (Vasile Buga) şi Apşa de Jos (Nuţu Şiman). În aşezările rurale, candidaţii la funcţia de primar au fost români, iar în oraşul Slatina, au candidat 4 români şi un maghiar (35 la sută dintre slătineni fiind unguri).
Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale “Dacia” a Românilor din Transcarpatia, remarca slaba prezenţă la urne în regiunea învecinată şi interesul mai mare al alegătorilor faţă de Partidul Centrul Unic, condus de Viktor Baloga, fost guvernator al regiunii Transcarpatia. De menţionat este şi faptul că primarii români aleşi au candidat independent, dar au fost susţinuţi şi de partidele politice.
Gheorghe Opriş, preşedintele Asociaţiei “George Coşbuc” a Românilor din Transcarpatia a amintit că primarul român din Slatina a fost susţinut de Partidul Renaşterea (fondat de un fost şi regretat ministru al Transporturilor, care a lucrat în zonă). Totodată, primarul Uhali a mers în tandem cu colegul său maghiar, viceprimarul Janos Kocserha. La nivelul radelor, primele 4 partide clasate sunt: Centrul Unic, Solidaritatea (al lui Poroşenko), Renaşterea şi Partidul Maghiarilor. În fotografie: În faţa primăriei, pe frontispiciul căreia sunt arborate drapelele naţionale al Ucrainei, al României (64 la sută dintre locuitori sunt români) şi al Ungariei, ing. Gheorghe Uhali, la al doilea mandat, fiind primul primar român în Slatina, ales în 2010, după o pauză de 4 decenii, cât timp oraşul a avut în frunte primari maghiari.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.