„A fost o experienţă care prinde bine în viaţă” (Ovidiu Felecan)

0
780

Ovidiu Felecan, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, a predat săptămîna trecută ştafeta Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Maramureş, structură în care a activat, vreme de un an, ca preşedinte. Acest statut i-a mijlocit, de asemenea, şansa de a ocupa alte două funcţii importante în reţeaua naţională de reprezentare a elevilor, respectiv: preşedinte al Consiliului Regional al Elevilor Nord-Vest şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor. Experienţa s-a dovedit a fi benefică, mijlocindu-i atît dezvoltarea personală, cît şi îmbunătăţirea unor aspecte pentru colegii săi, elevi.

Redobîndirea dreptului de vot şi decontarea manualelor

Reporter: Cum a fost acest an pentru tine, în fruntea Consiliului Judeţean al Elevilor Maramureş?
Ovidiu FELECAN: A fost un an interesant, plin de experienţe, am putut să văd direct cum se pune problema la nivel instituţional în sistemul de învăţămînt, care sînt procedurile, timpul de aşteptare pentru ceva. În urma mandatului, mă pot pronunţa mai obiectiv în diferite aspecte din educaţia judeţului Maramureş. Am observat multe aspecte, pozitive şi negative, inclusiv din cadrul instituţiei noastre, CJE Maramureş, dar şi din rîndul unităţilor de învăţămînt. A fost o experienţă care prinde bine în viaţă.
R.: Ce aspecte s-au ameliorat pentru elevi în acest timp?
O.F.: Cele mai importante două lucruri sînt: redobîndirea dreptului de vot al elevilor în consiliile de administraţie şi decontarea manualelor pentru liceeni (respectiv acea sumă de 55 de lei). Acestea sînt cele mai importante lucruri pe care le-au primit elevii în timpul mandatului meu. În rest, noi, ca structură, am făcut prima rezoluţie, o premieră pentru Consiliul Elevilor, şi sper să se ţină cont de anumite aspecte pe care le-am analizat, le-am dezbătut, la care am găsit rezolvări. Am observat că anul acesta a fost foarte dezbătută chestiunea cu începerea şi finalizarea anului şcolar. Noi am propus să se termine mai repede şi să înceapă mai repede, nu consideram că sînt eficiente încă două săptămîni de vacanţă toamnă.
Întîlniri cu cei mai importanţi factori decizionali din învăţămînt
R.: Care sînt cele mai importante proiecte pe care le-ai derulat în cadrul acestei structuri a elevilor?
O.F.: Din păcate, nu am putut să iniţiem şi să avem un proiect autentic al CJE Maramureş. Am pus pe hîrtie patru proiecte, dar din anumite motive interne n-am putut să formăm o echipă care să-şi asume răspunderea pentru un proiect mai mare, pe termen lung. Din păcate, nu a fost o comunicare la nivel instituţional foarte bună pentru a se începe proiecte. Dar pentru acest an, sînt toate mediile favorabile pentru demararea de astfel de iniţiative. Am avut, însă, proiecte în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar.
R.: Cum a fost experienţa în consiliul regional? Dar în cel naţional?
O.F.: În Consiliul Regional, experienţa a fost foarte interesantă şi mă va ajuta foarte mult. Din păcate, anumite metehne, obiceiuri vechi se continuă şi sînt legate de lobby-uri murdare, campanii politice mizerabile, se iau ca exemplu practicile proaste de pînă acum. Dar am avut de învăţat din această experienţă, la fel ca şi colegii mei. La nivel naţional, mi-am dat seama cum se pune problema la cel mai înalt nivel al educaţiei, am avut ocazia să particip la discuţii, la întîlniri, la redactarea unor poziţii, opinii ale instituţiei cu şi către cei mai importanţi factori decizionali din învăţămînt. Mi-am dat seama însă că este, şi sper să greşesc, un regres în care se află educaţia, care nu se va putea opri în viitorul apropiat. Se fac transformări şi cîrpituri în continuare. Toţi vor să schimbe, nimeni nu vrea să construiască. La nivel de vorbe sînt campioni. Ca dovadă, regulamentul de funcţionare a unităţilor de învăţămînt preuniversitar. S-a făcut la începutul anului, iar acum se schimbă pentru că încalcă anumite legi. Apoi, încă nu există, la nivelul elevilor, format acest simţ al responsabilităţii, să ai o opinie, să o argumentezi fără frică.

Noul birou executiv, incomplet

R.: Procesul electoral din acest an a fost un succes pentru judeţul nostru, înregistrîndu-se un număr record de aplicaţii online depuse de liceeni. Cărui fapt se datorează acest lucru?
O.F.: Da, am fost pe primul loc, am avut un procent destul de mare de aplicaţii depuse raportat la număr de unităţi de învăţămînt din judeţ. A fost un prim pas anul acesta, respectarea metodologiei în acest sens nefiind aproape de un procent de 100% ca şi corectitudine şi aplicabilitate a normelor şi cerinţelor. Am insistat personal foarte mult în perioada de depunere a aplicaţiilor, am participat la o şedinţă a consilierilor educativi, a fost un început. Anul viitor, va fi mai bine. E foarte important pentru judeţ şi pentru CJE Maramureş că se respectă metodologia, ceea ce asigură transparenţă, un plus. Am încercat pe cît posibil să respectăm procedura şi sînt foarte mulţumit de cum au decurs lucrurile.
R.: Cine face parte din noul birou de conducere?
O.F.: Din biroul executiv fac parte: Anda Meţac, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” – preşedinte şi Ioana Pop, de la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” – vicepreşedinte. Pentru departamente s-au ocupat şase din cele şapte posturi. Au rămas neocupate două/trei funcţii de vicepreşedinte, postul de secretar, respectiv cel de director al unui departament. Acestea vor putea fi ocupate în termen de 45 de zile, timp în care trebuie făcută o nouă adunare generală, se vor redeschide aplicaţiile, va exista o nouă etapă de depunere a dosarelor fizice etc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.