Protest în Baia Mare – „Nepăsarea ucide”

0
839

Astăzi, 6 noiembrie, de la ora 19, în Piaţa Revoluţiei, este anunţat un protest împotriva clasei politice, sub titlul „Nepăsarea ucide”.

Evenimentul a fost creat pe Facebook de Ciprian Borşan, preşedintele Maramureş Business Club, cel care a iniţiat şi Marşul tăcerii în memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv, desfăşurat luni în Baia Mare. Până ieri, la prima oră, îşi anunţaseră participarea circa 450 de cetăţeni, iar alţi 475 se declaraseră interesaţi de eveniment. Pe pagina evenimentului sunt publicate şi o serie de revendicări, care vor fi asumate de participanţi: • Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei; • Vrem ca toţi cei care au participat la operaţiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie ameninţaţi; • Vrem revizuirea de urgenţă a planurilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, pentru incendii şi pentru cutremure, care în Bucureşti ar putea produce zeci de mii de victime! Activităţile comerciale în clădiri neconsolidate şi care prezintă risc de prăbuşire trebuie interzise; • Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din ţară, care găzduiesc evenimente similare, să fie verificate în regim de urgenţă pentru a se asigura că deţin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- şi termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă; • Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu; • Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat şi instruit, atât medicii, cât şi auxiliarii; • Vrem echipament modern pentru pompieri şi pentru toţi cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condiţiile lor de lucru să fie îmbunătăţite; • Vrem introducerea în programa şcolară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucţie de prim-ajutor, exerciţii pentru situaţii de urgenţă (cutremure, incendii, inundaţii), educaţie rutieră şi de prevenire a incendiilor; • Vrem simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea spaţiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarităţi şi neconcordanţe. Responsabilităţile tre­buie să fie clare, la fel şi sancţiunile; • Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.
Pe pagina evenimentului, vizitatorii au sugerat şi alte revendicări, cum ar fi: introducerea corupţiei ca infracţiune la adresa interesului naţional şi a securităţii naţionale, prin modificarea Legii nr. 51/1991; adoptarea în regim de urgenţă a rezultatului referendumului din 2009 pentru parlament unicameral şi 300 de parlamentari; redeschiderea dosarului Revoluţiei din 1989; ridicarea imunităţii parlamentarilor; Biserica să plătească taxe şi să nu mai fie subvenţionată de stat; politicienii care au dosar penal sau au fost condamnaţi să nu mai aibă dreptul să candideze pentru Parlament ori să deţină o funcţie publică etc. Organizatorii au anunţat că protestul este autorizat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.