Municipiul cu fumuri!

0
425

În municipiul dintre confluenţe, ca ceaţa se ridică fumul, semn că a venit frigul. În cartierele din jurul Sighetului, unde se trăieşte ca la ţară (fosta comună Iapa, Valea Hotarului, Valea Cufundoasă, Şu­gău, Tepliţa, Cămara, Lazu Şesului) sunt peste 12 mii de locuinţe, care în mod obişnuit se încălzesc cu lemne.
În zona centrală, pe lângă sutele de case, s-au înălţat etajat vreo 8 mii de apartamente, care, de 15 ani, nu mai sunt racordate la reţeaua centralizată de termoficare. Sighetenii aveau deja sobe la bloc şi s-au încălzit cu lemne. Unii şi azi rabdă de frig, încălzind electric doar o încăpere! Din 2006, de când a ajuns magistrala de gaze naturale în zonă, o parte dintre localnici s-au abonat la reţeaua de gaz, estimându-se că 35 la sută dintre apartamentele de bloc au centrală termică proprie. Cu gaze se încălzesc şi alte sute de instituţii, birouri, cabinete, magazine etc. Astfel, au dispărut vreo 5 mii de surse de căldură pe combustibil solid, reducându-se implicit şi fumul de ardere degajat în atmosferă.
Cei mulţi care utilizează lemnul de foc s-au aprovizionat din vreme. Prin cartiere se aude de vreo două luni simfonia moto-ferăstraielor. Coşurile de fum pufăie, seară de seară. Lemnele s-au scumpit. Este chiar criză de lemn de foc, proprietarii privaţi tăind necugetat pădurile. Proprietarii de stat exploatează raţional avuţia naţională, tăind arborii potrivit amenajamentului silvic. Ocoalele vând lemnul de foc tăiat la 3-4 metri lungime cu 90-110 lei ms. Cumpărătorul trebuie să mai plătească transportul la domiciliu şi tăiatul la dimensiuni.
Chiar dacă în zona Staţiei CFR Sighet s-a deschis o piaţă de lemne, vânzătorii privaţi preferă să meargă cu tractorul, camionul sau căruţa cu lemn de foc, direct în cartiere. Un căruţaş cerea pe metrul ster de lodbe (fasonate la un metru) 140 de lei. O căruţă are cam 5 metri steri. Tăietorii cer 21 de lei pe metru. Un apartament cu două camere “papă” vreo 6 metri steri pe iarnă, adică vreo o mie de lei. Pentru gazul consumat la o centrală termică de apartament cu două camere (căldură, apă caldă, maşină de gătit) s-au plătit 1.500 lei pe an. Racordul la reţeaua de gaz şi instalaţia termică de apartament a costat peste 9 mii de lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.