Şefi noi şi mesaje vechi

0
470

Preşedintele Klaus Iohannis a fost în stradă şi a discutat cu protestarii, dar mesajul său nu a fost adaptat la publicul de acolo şi nu a fost conceput în funcţie de auditorii din faţa sa. Ar fi trebuit, ar fi fost cu mult mai bine să prezinte un mesaj nou, adresat tinerilor, mizînd pe faptul că aceştia n-au experienţă şi îşi schimbă uşor convingerile. Eşecul putea fi transformat în succes, dacă ar fi reuşit să determine tinerii să-i susţină ideile.
Politicienii sînt socotiţi şefi, boşi. Dacă boss-ul spune ceva, tinerii se angajează prin sentimente şi idei, dar mai ales prin acţiuni. Ce poate face generaţia aceasta nu mai putem face noi, generaţia care l-a văzut viu pe Ceauşescu. Tinerii de azi nu mai pică în plasă, nu se mai angajează, nu mai aderă la ceva, trebuie să îi manipulăm extrem de inteligent, ceea ce nu prea reuşim, să le lăsăm impresia că au ales singuri ce trebuie să facă (să muncească pe rupte!). Politicienii au aşadar un rol activ în angajarea tinerilor. Din păcate, reuşitele lor sînt modeste, după cum dovedeşte preşedintele.
În jos se află o acţiune de maximă importanţă, schimbarea politicienilor cu alţii şi înnoirea politicilor, pentru folosul celor mulţi. Mai de interes ar fi însă o politică pentru cei harnici, aşa ne-am aştepta de la tineri, să fie harnici. Dar iată că ei nu vor acest lucru, ci solicită o împărţire echitabilă a resurselor şi averii ţării, vor moştenirea acum, precum fiul risipitor.
Mesajul dat de preşedinte nu este preluat de stradă, deoarece nu este credibil. Totuşi, preşedintele nu a gafat, măcar atît bine a făcut, nu a promis nimic. Ar fi fost dezastruos să le pună în faţă burse sau subvenţii. Marşul era la început ca un joc, dar s-a ajuns la adeziunea de idei. În zadar îi spune mama fiului său să nu mai iasă în stradă la proteste, el are deja idei, s-a angajat în acţiune, gradul de aderare este intens, după importanţa naţională a mişcării. Grupul atrage atenţia (au învăţat ceva bun din stradă). Oratorii sînt credibi dacă prezintă argumente pro şi contra, iar mesajele de influenţare nu au efect decît dacă sînt perfect adaptate la publicul ce ascultă. Preşedintele n-are acest talent, discursul său este vechi, zice că mai degrabă ar prefera un prim-ministru tehnocrat, decît alegeri anticipate, dar pînă la urmă aseară l-a preferat pe neutrul Dacian Cioloş, cu experienţa sa de comisar european.
Preşedintele se comportă acum precum şoferul de Diesel care bagă benzină în rezervor. Nu poate ieşi nimic bun, decît o încurcătură de tacheţi, tije îndoite şi culbutori rupţi! Omul este un animal social, în relaţie cu grupul, de la care primeşte înţelegere şi confort psihologic. Izolarea de grup duce la stres, suferinţă, traume (cu excepţia faptului cînd ai conştiinţa valorii proprii!). Omul este capabil de orice pentru a fi acceptat de grup, nu ostracizat. Preşedintele s-a dovedit cu două feţe faţă de stradă, a exprimat părerea majorităţii şi a influenţat minoritatea. Nu cred că va fi iubit de tineri pentru acest joc al său şi nu va fi un etalon pentru viitor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.