Partidul maramureşenilor

0
690

Campaniile electorale de anul viitor se apropie şi politicienii se agită, recentele mişcări de protest şi noul Guvern de „tehnocraţi” permiţîndu-le partidelor mari o perioadă de respiro şi reorganizare. Este momentul bun pentru aspiranţii la fotoliile de consilieri, primari şi parlamentari, dar şi pentru partidele mici şi în curs de înfiinţare, dar schimbări pe scena politică naţională şi locală nu se întrevăd, presiunea străzii fiind în scădere.
Tentaţia de a deţine puterea politică este atît de mare, încît în joc se aruncă totul. Strategiile includ şi derutarea adversarilor, cum sînt cele de alegeri interne în partide şi publicarea grăbită a listelor de candidaţi, ca ţinte false. Adevăratul candidat nu iese la bătaie decît în ultima clipă, se protejează de atacuri murdare, evită să devină calul de bătaie al adversarilor, care să-i caute din timp bubele în cap. Candidaţii serioşi se pregătesc cu mult „detergent”, îşi spală imaginea şi îşi îmbunătăţesc profilul, fac acţiuni de caritate, ies în public, determină liderii de opinie să propage cuvinte elogioase despre ei. Nu mai are importanţă nimic decît lupta politică.
De economie a rămas să se ocupe primul ministru Dacian Cioloş şi miniştrii săi decişi împreună cu preşedintele Klaus Iohannis. Parlamentul îi va vota, nu se va opune, îl lasă pe Cioloş să-şi bată capul cu bugetul pe 2016. Politicienii îşi pregătesc discursurile şi îşi repară de zor danturile, pentru a apărea frumoşi în faţa alegătorilor. Vedeţi, politicienii nu se mai ceartă, îl lasă pe preşedinte să fie şi prim-ministru de facto, ba chiar să propună şi un fel de program de guvernare, la care totuşi a renunţat în ultima clipă şi astfel a evitat să facă încă o greşeală. Partidele şomează, nu se mai provoacă, lasă speranţa celor neparlamentare că scena politică este goală. Şi în acest timp chiar este goală, politicienii au fost alungaţi din cetate, ascultăm mai mult de vocea străzii.
Ţara este lăsată pe mîna retoricilor şi retorilor populişti, cele mai frcvente apeluri fiind adresate românilor, să nu mai facă rău, să se schimbe şi să urmeze calea binelui. Este greu de crezut că oamenii se pot schimba peste noapte. Beneficiarul de foloase necuvenite şi subvenţii nemeritate nu va renunţa la ele de dragul nostru. O pleiadă de lideri, plătiţi în bună parte de stat, predică legea morală în faţa scaunelor goale. Mesajele convenţionale nu-şi mai găsesc auditori, sîntem în căutare de lideri reali, nu fabricaţi de partide, pe criterul: este candidat cel care dă mai mulţi bani pentru campania electorală.
În acest spaţiu, ar putea să apară partidele regionale sau cele noi. Trei oameni coalizaţi pot înfiinţa un partid, care să aibă cîteva sute de membri şi să concureze la alegerile locale pentru posturile de consilieri locali şi primari şi la cele pentru judeţ. În Maramureş, un singur astfel de partid se află în curs de înfiinţare, dar succesul său va depinde de oamenii ce vor candida. Se spune că omul sfinţeşte locul, deşi deocamdată partidele sfinţesc locul, democraţia fără partide cu baze doctrinare şi ideologice nu este posibilă, mai ales în situaţia aceasta de criză globală în care ne aflăm. Şi totuşi, alegătorii agreează ideea de partid local, însă indiferenţa faţă de politică este prea mare ca micile partide să se poată susţine singure, deci vor fi sprijinite probabil tot de partidele mari. Vom avea partide ale Chiorenilor, Lăpuşenilor, Codrenilor, Maramureşenilor? Greu de crezut, dar cine ştie?!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.