Întîlnirea IMM-urilor inovative şi a inventatorilor

0
427

La Prefectura Maramureş, a avut loc workshop-ul organizat de Enterprise Europe Network (reţea de consultanţă creată de Comisia Europeană în 2008) în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş. Au participat reprezentanţii IMM-urilor cu caracter inovativ şi inventatori din judeţul nostru, interesaţi  să-şi finanţeze ideea de inovare, de la faza de idee pînă la cea de produs, prin schema de finanţare „SME Instrument” din cadrul programului Orizont 2020. Evenimentul, desfăşurat în palatul administrativ din Baia Mare, a purtat titlul “SME Instrument – schemă de finanţare UE pentru IMM-urile cu potenţial inovativ. Construirea planului de afaceri pentru SME Instrument – Faza I”.
“Schema de finanţare se adresează unor idei inovative cu un caracter deosebit, avînd posibilitatea să finanţăm această idee pînă în faza de produs, în cadrul finanţărilor pe faza I, care ia în considerare fezabilitatea ideii şi a conceptului, şi în faza II, în care se are în vedere proiectul de inovare propriu-zis. În judeţul Maramureş, este prima oară când prezentăm această oportunitate”, a declarat dr. ing. Simona Bârsan, reprezentant al Centrului de Transfer Tehnologic CENTI Cluj-Napoca. Maramureşul este al cincilea judeţ din regiunea de Nord-Vest în care are loc un astfel de workshop de conştientizare, informare şi de stimulare a participării IMM-urilor inovative la schema de finanţare SME Instrument. La eveniment a participat şi un consultant de la firma Integrated Consulting Group România, ec. Alin Ivan. Dar şi prefectul Anton Rohian.
Există destule motive ca o firmă să dorească să inoveze: creşterea cotei de piaţă, accesul la pieţe noi, îmbunătăţirea calităţii produselor. Conform ultimei clasificări, din punctul de vedere al inovării, realizată în 2014, Europa se împarte în patru categorii: lideri ai inovării, adepţi ai inovării, inovatori moderaţi şi inovatori modeşti. România intră în această ultimă categorie, cu excepţia zonei Bucureşti-Ilfov, mai dezvoltată economic. În ceea ce priveşte evoluţia indicelui sintetic al inovării, acesta a înregistrat vîrfuri în anii 2009, 2011 şi 2013, iar în 2014 a fost de 37% din media europeană.
Pe „SME Instrument” poate aplica IMM-ul care are ambiţia de a se dezvolta şi de a se internaţionaliza. Criteriile de evaluare a propunerilor sînt impactul, excelenţa, calitatea şi eficienţa implementării. (I.B.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.