Migraţia de toamnă

0
457

Apropierea alegerilor locale de anul viitor se simte încă de pe acum, se refac prieteniile politice, candidaţii la fotoliile de primar şi consilier local se înfoaie în vorbe. Urmează luni grele în consiliile locale, bătălia se află abia la început, tatonările trebuie depăşite, adversarii politici îşi fac curaj să se apuce de beregată. Of, urît an urmează. Le cerem politicienilor să amîne izbucnirea conflictului măcar pînă după 1 ianuarie 2016. Ziarul nostru nu va publica în acest timp comunicate de presă belicoase, războiul politic suferind atîta amînare!
Consilierii de stînga şi cei de dreapta gravitează în jurul primarilor, balanţa oscilînd de la comună la comună, de la oraş la oraş. Acuzaţiile pe care şi le aduc reciproc sînt adesea ridicole. După trei ani de convieţuire, în bună pace, acum se trezesc din somnul mandatului şi brusc îşi aduc aminte că rolul lor este să se provoace la lupta de idei. Însă dacă în trei ani şi mai bine consilierii n-au avut idei de progres, n-au dezbătut problemele comunităţii, ci s-au mulţumit doar să ridice mîna şi indemnizaţia lunară, este greu de crezut că politicienii se vor îmbogăţi ideologic înainte de alegeri. Dar încercarea moarte n-are, aşa că inventează motive de harţă, că pentru şedinţele de consiliu local nu se depun proiectele de hotărîri cu 3-5 zile înainte, pentru a fi studiate, că se fac prea multe şedinţe (motiv chiar de necrezut, de vreme ce şedinţele sînt indemnizate), că primarii forţează adoptarea unor hotărîri care n-ar fi în interesul obştii (consilierii recunosc faptul că votează în necunoştinţă), iar în ce priveşte bugetul, acuzaţia este că se fac cheltuieli neprioritare (consilierii ar trebui să se opună la vot).
Se întîmplă ceva greu de crezut şi la nivel central. Primarii din comune şi oraşe, prin asociaţiile lor, fac lobby deschis la Parlament, pentru a aproba sau a respinge anumite legi. Fenomenul este periculos, practic primarii decid ce legi apar, iar parlamentarii devin simili marionete. Aceste nefaste influenţe asupra practicii legislative produc aberaţii, precum ordonanţele de urgenţă, cum este aceea prin care consilierii locali migratori ba nu îşi pierd mandatele, ba acum îşi pierd mandatele. Manipularea este grosolană şi cetăţenii sînt pe bună dreptate nemulţumiţi de legi. Dar şi oficialii europeni încep să observe, cu toate că nu există un mecanism de comparaţie, faptul că Parlamentul şi Guvernul României adesea iau decizii contrare reglementărilor comunitare.
Dar cea mai absurdă este ordonanţa guvernamentală care stabileşte că doar consilierii locali care au migrat de la un partid la altul îşi vor pierde mandatele, în timp ce primarii şi preşedinţii de consilii judeţene revin în situaţia anterioară aplicării actului normativ. Parlamentarii înlătură efectele de natură legală şi politică dintr-o lovitură. Pe înţeles, primarii migratori revin la partidul din care au plecat, ca să poată fi … daţi afară de acel partid. Ciudată, stranie lege vor să promoveze senatorii, Senatul fiind camera decizională.
Traseismul trebuie descurajat, dar nu doar pentru consilierii locali şi judeţeni şi pentru primari, ci şi pentru parlamentari. Prin legalizarea traseismului, credibilitatea aleşilor scade, ei nu vor mai fi responsabili faţă de alegătorii lor, ci vor căuta alţii. Loviturile sub centura politică sînt permise, cu condiţia ca arbitrul (Curtea Constituţională) să nu îi vadă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.