Ambasadorul Irakului, prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean s-au întâlnit cu primarii din Ţara Chioarului

0
503

Prefectul Maramureşului, Anton Rohian, preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, şi ambasadorul Irakului la Bucureşti, Excelenţa Sa Hussain Sinjari, s-au întâlnit, vineri, la Şomcuta Mare, cu primarii din Ţara Chioarului. Evenimentul a avut loc la Primăria Şomcuta Mare, gazda fiind primarul Florin Talpoş.
Prefectul Anton Rohian a schiţat, în linii mari, istoria relaţiilor diplomatice dintre România şi Irak. Astfel, în 1921, Irakul îşi proclamă independenţa, iar un an mai târziu, regele Ferdinand I al României adresa un mesaj regelui Faisal I al Irakului, exprimându-şi dorinţa de dezvoltare a relaţiilor politice, diplomatice şi economice între cele două ţări. Relaţiile diplomatice dintre România şi Irak se stabilesc formal de abia în 1959. În 1982, volumul comercial bilateral între România şi Irak era de 800 milioane de dolari.
Zamfir Ciceu a vorbit despre Centrul pentru refugiaţi de la Şomcuta Mare, care contribuie şi la integrarea migranţilor în societate, fapt posibil atât cu aportul autorităţilor, cât şi al societăţii civile. Primarul Florin Talpoş s-a declarat bucuros să găzduiască un astfel de centru şi a arătat că sprijină atât cât poate şederea refugiaţilor la Şomcuta Mare.
“Din prima clipă când am ajuns, m-am simţit acasă aici. Generozitatea şi bunătatea voastră vor rămâne mereu în inima mea”, a spus Excelenţa Sa Hussain Sinjari, care a mărturisit că străzile din Baia Mare îi amintesc de cele din Bagdad. “Irakul şi România au relaţii istorice, dar ele au fost oarecum slăbite, din cauza schimbărilor politice din cele două ţări şi a războaielor. Suntem însă în procesul dezvoltării democraţiei. Consider că încă dezvoltarea economică nu e destul de puternică. Dar facem asta acum. Venirea mea aici e o dovadă că vrem să refacem relaţiile”, a completat ambasadorul Irakului. Excelenţa Sa a vorbit despre comunitatea irakiană din România, concentrate mai ales în Bucureşti, şi care numără doctori, ingineri, oameni de afaceri, oameni foarte bine pregătiţi, cu o stare materială foarte bună. Mulţi irakieni sunt căsătoriţi cu românce şi au împreună copii. O mare parte dintre membrii comunităţii irakiene au studiat la universităţi româneşti. Excelenţa Sa, Hussain Sinjari, a declarat că s-a întâlnit cu prorectorul Centrului Universitar Nord şi a încercat să creeze o legătura între universitatea băimăreană şi universităţi irakiene. De asemenea, el a arătat că a avut întâlniri cu oameni de afaceri români, pentru a-i ajuta să-şi comercializeze produsele pe piaţa irakiană.
În continuare, ambasadorul Irakului a vorbit despre ravagiile războaielor: “Războiul este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla omului. Fără pace nu există nici stabilitate, nici progres. Să ne rugăm pentru pace”. Excelenţa Sa a înmânat prefectului Anton Rohian o scrisoare de solidaritate cu poporul kurd. Kurzii din Irak poartă lupte grele cu ISIS, Statul Islamic fiind învins în repetate rânduri în zona Sinjar. “Nu sunt doar duşmanii mei, sunt duşmanii umanităţii şi civilizaţiei. Din cauza lor sunt refugiaţi în toată lumea”, a conchis ambasadorul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.