Baza Ulmu, cunoscută în întreaga lume

0
1908

Andrei Lupşe – fondatorul Bazei Ulmu, un proiect care promovează atît construcţiile ecologice, cît şi permacultura – a participat recent, în calitate de speaker (vorbitor), la TEDx Bucureşti, un eveniment care promovează, începînd cu anul 2009, ideile benefice pentru dezvoltarea comunităţilor locale şi naţionale. Alături de Andrei, participanţii s-au întîlnit cu alţi 15 speakeri veniţi din întreaga lume: România, Elveţia, Statele Unite ale Americii, India etc.
Propunere din partea emisiunii „România, te iubesc”
„Evenimentul, organizat pentru a promova idei care merită răspîndite la scară largă, a avut speakeri foarte interesanţi, inclusiv un angajat al NASA, care au vorbit despre: motivaţie, leadership, luarea deciziilor ori managementul timpului la locul de muncă. Mai mult, printre vorbitori, a fost prezent şi un copil de 12 ani care a discutat despre interacţiunea dintre lumea celor mici şi lumea părinţilor”, a punctat, la întoarcere, Andrei Lupşe, adăugînd faptul că TEDx a fost un eveniment care nu doar l-a inspirat pentru proiectul Baza Ulmu, ci l-a şi sprijinit în promovarea lui. „Aşa am cunoscut pe cineva de la revista internaţională Igloo care doreşte să facă un articol despre proiectul Bazei Ulmu. De asemenea, am primit o altă propunere, de la emisiunea „România, te iubesc” (PRO TV, n.r.) în cadrul căreia, de 1 decembrie, se vor promova ideile ecologice din ţara noastră. Apoi, m-a ajutat cu promovarea şcolii de permacultură, mai mulţi oameni aflînd că ţin şi astfel de cursuri”, a subliniat Andrei Lupşe.
Stadiul Bazei Ulmu
baza ulmu_4Baza Ulmu este un proiect al fraţilor Andrei şi Lucian Lupşe, care, în urmă cu cinci ani, au hotărît să transforme gospodăria bunicilor din satul Ulmoasa (Tăuţii Măgherăuş) într-un spaţiu care să promoveze construcţiile ecologice şi permacultura, proiectul atrăgînd ulterior zeci de curioşi din toate colţurile lumii. Astfel, în acea locaţie, au început să fie ridicate, în tehnica superadobe (inventată de un angajat NASA), construcţii neobişnuite, numite eco-domuri. Mai mult, s-au folosit de cunoştinţele de permacultură pentru a crea grădini aparte care nu trebuie săpate, plivite ori udate vreme de 30 de ani. „Momentan, Baza Ulmu arată astfel: eco-domurile sînt aproape gata, mai trebuie să terminăm acoperişul. Urmează să facem sobele-rachetă (care vor consuma de şase ori mai puţin combustibil decît instalaţiile clasice, n.r.) şi mobilierul, iar în acest sens mă bucur că am găsit pe cineva, în Baia Mare, care poate face mobilier ecologic. Totodată, am început fundaţia pentru casa de hobbiţi care se va ridica anul viitor şi, pentru un proiect ulterior, studiez casele subterane”, explică Andrei Lupşe.
Cursuri de permacultură
De la creionarea acestui proiect şi pînă în prezent, Baza din Ulmoasa a atras zeci de curioşi, atît din ţară, cît şi din strănătate (Canada, Statele Unite ale Americii, Franţa, Norvegia, Germania, Anglia, Portugalia, Olanda ori Australia). Voluntarii nu doar au învăţat astfel noţiuni legate de permacultură, acest domeniu de activitate care urmăreşte să integreze natura înconjurătoare în mediul de viaţă al omului, ci au şi dat o mînă de ajutor celor doi tineri iniţiatori. „În acest an, cei mai mulţi voluntari, tineri, de altfel, care au ajuns în Baza Ulmu, au provenit din Franţa şi Germania. Am observat că locuitorii din cele două ţări sînt mai pasionaţi de ecologie, au o cultură mai dezvoltată pe această latură pentru că învaţă de mici astfel de noţiuni”, arată Andrei Lupşe. În paralel cu activitatea de construire a Bazei Ulmu, Andrei Lupşe s-a îngrijit în aceşti ani şi de concretizarea unor cursuri de permacultură a căror scop principal e acela de a proteja mediul înconjurător. Proiectul celor doi tineri este promovat şi în mediul online, atît pe reţeaua de socializare Facebook, cît şi pe canalul Youtube.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.