OMS: Rezistenţa la antibiotice, o ameninţare enormă la adresa sănătăţii!

0
442

Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă o ameninţare enormă la adresa sănătăţii la nivel mondial”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, prezentând primul sondaj al organizaţiei sale pe această temă – informează Agerpres.
Această rezistenţă, a adăugat dr. Chan, „a atins niveluri periculos de ridicate în toate părţile lumii”.
Sondajul arată că orice persoană poate fi într-o zi afectată de o infecţie rezistentă la aceste medicamente.
Rezistenţa la antibiotice, numită şi antibiorezistenţă, apare atunci când bacteriile evoluează şi devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infecţiilor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acest flagel mondial este legat în special de consumul în exces de antibiotice şi de utilizarea greşită a lor.
Dar aproape jumătate (44%) dintre persoanele care au participat la sondaj, care nu pretinde a fi exhaustiv şi care a fost realizat de OMS în 12 ţări, crede că rezistenţa la antibiotice nu este o problemă decât pentru cei care abuzează de ele.
Două treimi dintre respondenţi susţin, de asemenea, că nu există nici un risc de infecţie rezistentă la medicamente la persoanele care iau corect tratamentul cu antibiotice care le-a fost prescris.
„Una dintre cele mai mari provocări de sănătate ale secolului XXI va necesita o schimbare la nivel mondial de comportament din partea persoanelor şi societăţilor”, a menţionat la rândul său dr. Keiji Fukuda, reprezentant special al directorului general pentru rezistenţa la antimicrobiene.
Pentru a realiza acest lucru, OMS vrea să demonteze prejudecăţile care circulă pe această temă.
Astfel, trei sferturi dintre persoanele interogate cred că rezistenţa la antibiotice apare atunci când organismul devine rezistent la antibiotice. În realitate, bacteriile – nu oamenii sau animalele – sunt cele care devin rezistente la antibiotice şi răspândirea lor cauzează infecţii dificil de tratat.
Pentru a pune capăt acestui fenomen, OMS recomandă să nu se ia antibiotice decât dacă au fost prescrise de medic, să se urmeze până la capăt tratamentul prescris chiar şi atunci când pacienţii se simt mai bine, să nu se folosească niciodată antibiotice rămase de la o prescripţie predecentă şi să nu se împrumute niciodată antibiotice altor persoane.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.