Primarul Cătălin Cherecheş face lumină în cazul “Şincai”: “Invitaţia mea a fost, este şi va fi la dialog. Nu pot să accept politica pumnului în gură”

1
779

În urma scandalului mediatic care are în centru Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai”, unde elevii şi-au făcut publice nemulţumirile legate de măsurile impuse de către conducerea unităţii fără să fie consultaţi, primarul Cătălin Cherecheş a susţinut ieri, 18 noiembrie, o conferinţă de presă. Primarul a fost implicat în acest scandal în urma întâlnirii avute cu liceenii, existând voci care spun că acesta nu trebuia să intervină în această problemă. Întâlnirea a fost organizată de directorul interimar Cristian Heuberger (care între timp şi-a dat demisia), în prezenţa sa. O parte dintre elevi i-au transmis şi primarului problemele lor şi i-au cerut să intervină. Printre măsurile cu care elevii nu sunt de acord sunt reprezentate de obligativitatea uniformei şcolare, clauzele abuzive din contractul educaţional, monitorizarea video permanentă, dar şi că nu sunt consultaţi cu privire la deciziile care îi privesc.  

Nu este prima dată când primarul se implică în problemele elevilor băimăreni. Aceştia constant îi solicită medierea unor probleme, cel mai recent caz fiind acum câteva săptămâni, când Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş a decis să interzică organizarea balurilor bobocilor. După ce primarul a adus la masa dialogului toţi factorii implicaţi, balurile au fost organizate şi s-au luat măsurile necesare pentru a putea fi evitate tragedii precum cea din Bucureşti, care a dus la decizia iniţială a inspectoratului. Elevii băimăreni solicită permanent susţinerea primarului în diverse acţiuni şi evenimente.

Interese de ordin politic intensifică scandalul din jurul colegiului “Şincai”

Cătălin Cherecheş nu s-a ferit să vorbească despre factorul care alimentează acest scandal, care a pornit de la un fapt firesc: dialogul între două părţi. Primarul consideră că unii au început mai devreme campania electorală şi se folosesc de disputa dintre elevi şi conducere, pentru a crea un scandal de proporţii care să afecteze, pe lângă imaginea colegiului, şi pe cea a lui Cătălin Cherecheş.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Acum câteva zile, respectiv luni, tot la solicitarea elevilor, am dorit să intervin în a media, conform atribuţiilor pe care primarul le are prin Legea 215, problema dintre profesori şi elevi cu privire la uniforme, în primul rând, la contractul educaţional şi la camerele video montate în sălile de clasă. Şi aici deja trebuie să intrăm într-o zonă a corectitudinii şi sincerităţii. N-am crezut că pot întâlni o asemenea situaţie la colegiul pe care şi eu l-am absolvit, pentru care am făcut foarte multe lucruri şi le-am făcut cu foarte mare plăcere. Atât din perspectiva primarului, cât şi din perspectiva omului Cătălin Cherecheş. Astăzi mi s-au limpezit un pic lucrurile pentru că am înţeles că totuşi rădăcina este una sindicală. Raportându-ne la calendar, înţeleg că pentru unii a început campania electorală şi au înţeles că e un moment în care, provenind din sindicat, ajungând prin anumite ministere, trebuie să îşi utilizeze astăzi foştii colaboratori pentru a da o anumită amploare unui lucru care a fost absolut decent şi corect”.

poza deschidere pag 1 graiulÎntâlnirea dintre primar şi elevi a avut loc cu permisiunea şi în prezenţa directorului interimar Cristian Heuberger

Primarul Cătălin Cherecheş a declarat că întâlnirea a fost organizată, la solicitarea sa, de către directorul interimar al colegiului, Cristian Heuberger. Acesta a fost prezent şi a vorbit cu elevii la rândul său.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Am avut dorinţa să mă întâlnesc cu elevii. L-am contactat pe directorul Heuberger şi l-am rugat să faciliteze această întâlnire. Domnia sa a organizat, a convocat elevii şi m-a invitat să am această întâlnire cu elevii la ora 12:00 în amfiteatrul pe care cu plăcere l-am construit în acest colegiu. Domnul director m-a întâmpinat şi împreună cu domnul director am fost la această întâlnire cu elevii, o întâlnire care aş dori să se întâmple în fiecare săptămână între directorul şcolii sau liceului şi elevi. Vreau să vă spun că niciodată nu s-a cerut demisia acestui director. Mai mult decât atât, nici nu i-aş putea cere demisia, pentru că eu am fost cel care am garantat pentru domnia sa atunci când a devenit inspector general adjunct şi, întâmplător, şi atunci când a devenit director interimar, pentru că funcţia este de interimat. Faptul că dialoghez cu elevii la invitaţia unui director interimar nu înseamnă că jignesc pe cineva. Cred în dialog şi nu în politica pumnului în gură”.

foto mic declaratie pag 3 graiulCătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

„Aceşti elevi mi-au spus că ei nu sunt de acord cu uniformele. Le-am spus că potrivit legii ei trebuie să aibă un însemn şi i-am spus domnului director: „Domnule director, este atât de greu să dai elevilor o paletă mai largă de produse din care să poată alege?” Să aibă şi un veston, un sacou, o geacă, o vestă, o cămaşă sau tricou. Să aibă fetele şi o eşarfă. Să aibă diverse obiecte de vestimentaţie şi să îşi poată achiziţiona ce doresc ei din această gamă sau poate să nu îşi achiziţioneze absolut nimic şi să-şi pună în piept o simplă emblemă sau să îşi ia o bască pe care să scrie Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”. Aşa trebuie să funcţioneze lucrurile într-o lume civilizată şi într-o lume democratică. Nu cred că lucrurile funcţionează prin impunere. Cred că lucrurile funcţionează prin dialog inclusiv cu elevii, pentru că nu îi aducem dimineaţa la şcoală pentru a-i izola şi pentru a le face educaţie spartană. Îi aducem la şcoală pentru a se dezvolta cultural şi intelectual. Mai mult decât atât, aceste uniforme nu sunt gratuite. Poate asta a fost şi o altă durere majoră, pentru că o uniformă costă aproximativ 200 de lei. Niciun părinte nu cumpără copilului o singură uniformă”.

Liceenii se plâng din cauza uniformelor, a monitorizării video şi a clauzelor abuzive din contractul educaţional

Primarul Cătălin Cherecheş a prezentat în cadrul conferinţei de presă şi detaliile din cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu elevii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”. Liceenii se plâng de multe aspecte, însă mulţi au renunţat la vociferări, fiind intimidaţi probabil de amploarea pe care a luat-o demersul lor.

Profesorii şi directorii de unităţi de învăţământ, îndemnaţi să dialogheze cu elevii

Cătălin Cherecheş consideră că este firesc să existe dialog între conducerea unităţilor de învăţământ şi elevi, dar şi că va susţine şi va proteja în continuare elevii din Baia Mare: „Am toată satisfacţia că pot să apăr interesele elevilor şi o voi face de fiecare dată. Nu am niciun fel de emoţie şi teamă din această perspectivă. Să stea absolut liniştiţi elevii că înţeleg exact presiunile la care sunt supuşi, doar că pe mine nu mă poate pune nimeni absent la şcoală şi nici catalogul nu e în mâna vreunui profesor de la “Şincai”. Cred că şi foarte mulţi dintre profesorii cu care am vorbit au o anumită reticenţă în a comunica cu elevii şi cu mediul exterior pentru că totuşi Corpul profesoral este o familie şi nu doresc să genereze anumite tipuri de emoţii sau discuţii. Dar îi îndemn pe toţi, şi de la “Şincai” şi din altă parte, din toate şcolile, grădiniţele, liceele să discute cu cei tineri, cu elevii sau copiii. E cel mai important lucru. Nu trebuie să impunem elevilor absolut nimic. Trebuie să-i facem eventual să înţeleagă ce e bine şi ce e rău. Nimic mai mult. Că nicăieri sau în prea puţine locuri vreun primar îşi face atribuţiile conform legii şi nu se implică în lucrurile astea, asta nu înseamnă că eu nu trebuie să o fac. Mie îmi place să îmi respect atribuţiile cu care m-au însărcinat băimărenii şi legea”.

1 COMENTARIU

  1. Primarul nostru isi etaleaza din nou , cu multa eleganta, precara sa cultura generala si politica. Daca domnul Muresan l-ar fi surprins pe elevul Chereches in sala de lectura a Bibliotecii Judetene, nu in baruri_ asa precum chiar dansul recunoaste_ probabil ca discursul sau ar fi continut si un dram de intelepciune. Dar cum poti da intelepciune la cel ce n-are unde-o pune?

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.