Proiect: “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Maramureş”

0
483

Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România şi-a asumat atingerea unor noi standarde de mediu. Aceste standarde se referă  la infrastructura de gestionare a deşeurilor, cu precădere la recuperarea şi reciclarea deşeurilor, dar şi la depozitarea strictă a acestora.
În judeţul Maramureş, aria de acoperire a serviciului  de salubrizare este de aproximativ 100%, iar în mediul rural 96%. Nu există staţii de transfer, sortare şi tratare a deşeurilor menajere. În momentul actual, deşeurile se elimină în depozite neconforme, care au un puternic impact negativ asupra mediului. Mai mult, infrastructura aferentă acestor deşeuri este necorespunzătoare şi neproductivă. Tot în aceste depozite se elimină şi de­şeu­rile biodegradabile, prin urmare acestea nu se tratează. Activitatea de sortare se realizează în mod manual pentru metale, hârtie, carton şi materiale plastice, deoarece nu există staţii de sortare sau instalaţii sistemice. Echipamentele care se folosesc pentru salubrizare sunt uzate, atât fizic, cât şi moral.
Luând în considerare toate aceste aspecte, implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor este o necesitate. Rezultatele sistemului de management integrat al deşeurilor în Maramureş se vor concretiza în Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, incluzând Depozitul ecologic, Staţie de sortare, Staţie de tratare mecano-biologică şi construcţii şi facilităţi anexe – Sârbi; Staţie de Transfer, Staţie de Sortare şi Centru de Colectare Deşeuri Voluminoare – Sighetu Marmaţiei; Staţie de Transfer – Moisei, Staţie de Transfer, Centru de Colectare Deşeuri Voluminoase – Tg. Lăpuş, Centre de Colectare Deşeuri Voluminoase – Şomcuta Mare, Vişeu de Sus, Baia Mare, Seini, Tg. Lăpuş, Sighetu Marmaţiei, Borşa, închiderea a 6 depozite urbane neconforme. Activităţile de gestionare a deşeurilor vor fi împărţite în 4 zone: Fărcaşa, Tg. Lăpuş, Moisei şi Sighetu Marmaţiei. Beneficiarul proiectului este judeţul Maramureş, prin Consiliul Judeţean Maramureş.
Maramureşul
va rezolva închiderea gropilor neconforme
Datorită finanţării europene, Maramureşul va reuşi să rezolve probleme cum ar fi închiderea gropilor neconforme.  Cele 6 depozite urbane sunt considerate ca fiind neconforme. Acestea sunt localizare în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa, Tg Lăpuş şi Seini.
Se vor construi 2 staţii de sortare, 3 staţii de transfer, o staţie de tratare mecano-biologică şi 7 centre de colectare a deşeurilor voluminoase. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.