Sighetu Marmaţiei: Poetul de pe Mara, sărbătorit la Palatul din oraşul adoptiv

1
987

Cenaclul Literar al Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei a încheiat suita evenimentelor din acest an, dedicate poetului şi jurnalistului Gheorghe Pârja, la împlinirea vârstei de 65 de ani, cu un spectacol din versurile poetului.
Intitulat CĂMAŞA DE IN, spectacolul a avut loc în premieră marţi, în sala de festivităţi a Palatului Cultural şi a fost susţinut de interpreta Ileana Matus, Grupul folcloric ”Moroşanca” şi cei 14 tineri şi frumoşi recitatori, băieţi şi fete, de la Colegiul Naţional ”Dragoş Vodă”, de la clasele profesoarelor Raluca Lozbă, Otilia Chindriş şi Luminiţa Colopelnic; Scenariul şi regia artistică au aparţinut prof. Ioan Dorel Todea, care, în deschidere, l-a prezentat pe autorul versurilor cinematografice, ce au stat la baza scenariului.
PARJAsig 014Cei peste 200 de spectatori (în majoritate profesori şi elevi de la Liceul Pedagogic ”Ferdinand” şi Colegiul Naţional ”Dragoş Vodă”) l-au primit cu căldură pe poetul Gheorghe Pârja
Prof. dr. Ioan Dorel Todea – regizorul şi scenaristul impresionat de poezia pe care o scrie Pârja – a spus despre acesta că ”este (poate) cel mai mare poet pe care l-a dat Maramureşul istoric până acum. De aproape 4 decenii încoace, Gheorghe Pârja a promovat în presă, sistematic, Sighetul (oraşul său adoptiv) şi Maramureşul istoric, până dincolo de Tisa, deşi locuieşte de 36 de ani în Baia Mare. Prin articolele şi editorialele sale, el a prezentat viaţa complexă de pe aceste meleaguri. Manifestarea de azi este un semn de apreciere şi de recunoştinţă pentru întreaga activitate a publicistului maramureşean, pentru sprijinul acordat instituţiilor de cultură sighetene, pentru promovarea imaginii municipiului Sighetu Marmaţiei.”
Poetul Vasile Muste: ”Mă bucur că-i pot spune «La mulţi ani!»”, unui scriitor care a muncit o jumătate de secol în slujba poeziei. Gheorghe Pârja este nu doar un mare poet, el este şi un mare prieten şi OM!”
Prof. Odarca Bout, de la Liceul Pedagogic – care a dedicat absolventului Gheorghe Pârja (promoţia 1970) un număr întreg al revistei şcolare ”Iluminări” – a venit cu un grup de eleve care au recitat din creaţia lui Pârja, dar au citit şi interviul pe care acesta l-a acordat revistei Liceului Pedagogic, revista şcolară la care Gheorghe Pârja a fost şi redactor-şef şi în care a publicat primele sale versuri, în 1968.
PARJAsig 039Gheorghe Pârja a mulţumit celor prezenţi şi a explicat: ”Dacă ar trebui să am în biografia mea un oraş, atunci, acesta este Sighetu Marmaţiei. În Baia Mare, unde locuiesc de vreo 36 de ani, sunt doar chiriaş. Perioada de schimbare puternică şi de transformare a mea în adolescenţă a fost această mare şcoală, Liceul Pedagogic, uluitoare cetate a intelectualităţii maramureşene. Am avut dascăli extraordinari. În singurătatea mea sonoră, am observat că ori de câte ori trec prin sau pe lângă acest Liceu am o emoţie specială. Chiar dacă băncile din clasa în care am învăţat s-au schimbat, atmosfera, spiritul parcă sunt aceleaşi. Nu sunt poet de profesie, dar poezia mi-a dat cele mai puternice forţe interioare, contradicţii. Dacă o iei în serios, poezia este fundamentală. Cuvântul are prioritate şi mă supun doar lui”.
Gheorghe Pârja a citit un poem inedit al lui Nichita Stănescu şi unul propriu. La finalul celor 45 de minute de spectacol, pe care l-a urmărit cu vădită emoţie, oaspetele a exclamat: ”Am retrăit versurile mele, ca niciodată până acum” şi a dăruit cărţi cu autograf celor 25 de tineri actori. Aceştia au interpretat excelent o poveste a vieţii omului, de la naştere şi ursitoare până la iubire, familie, moarte, colaci şi pomeni, cu secvenţe narate cinematografic, din De­seşti, Sighet sau Transilvania, totul sub semnul unei sensibilităţi şi observaţii simple, dar aparte. Pasionat de cinematograf în pruncie, Gheorghe Pârja ar fi vrut să scrie scenarii de film. N-a reuşit. El doar redă prin cuvinte, cadru cu cadru, poeme cinematografice!
Gheorghe Pârja s-a născut în aprilie 1950, la Deseşti, localitate ce a devenit cunoscută în lumea literară românească prin Serile de poezie ”Nichita Stănescu”, organizate aici începând cu anul 1979. Absolvent al Liceului Pedagogic din Sighet şi al Facultăţii de Ziaristică, din Bucureşti, Gheorghe Pârja a publicat versuri în revista şcolii, iar din 1968, în paginile revistei „Luceafărul”. A colaborat la revistele literare din ţară: „Amfiteatru”, „Luceafărul”, „Familia”, „România literară”, „Vatra”, „Astra”, „Tribuna”, „Archeus”, „Maramureş”, „Poesis”, ”Flacăra” (unde a lucrat un an, ca redactor) „Nord Literar” (unde este redactor, şef adjunct). Timp de peste două decenii a fost redactor şef sau redactor-şef adjunct la cotidianul judeţean ”Graiul Maramureşului”, unde continuă să publice pagini de cultură şi editoriale. A obţinut numeroase premii. Debutează editorial în 1977. În 1996, publică la prestigioasa Editură ”Cartea Românească” din Bucureşti volumul de versuri „În numele tatălui”. În 1998, publică o interesantă carte de interviuri cu Adam Puslojič, intitulată „Sub podul lui Apollodor” (Gheorghe Pârja în dialog deschis cu Adam Puslojič despre Nichita Stănescu şi alţi poeţi din lume, Editura Du Style). A urmat o carte de interviuri, ”Dialoguri în centrul Europei”. Alături de Echim Vancea şi Ioana Petreuş, a îngrijit volumul colectiv ”Portret de grup cu Laurenţiu Ulici” (Editura Dacia, 2002). Gheorghe Pârja este şeful Reprezentanţei Scriitorilor din Maramureş a Filialei Cluj-Napoca a Uniunii Scriitorilor din România. A fost şi este un important animator cultural, ce şi-a legat numele de câteva evenimente literare, semnificative, desfăşurate în Maramureş. A condus 2 ani Cenaclul literar „Alexandru Ivasiuc” din Sighet şi s-a numărat şi a rămas unul dintre principalii promotori ai Festivalului Naţional – Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei. În preajma aniversării sale, Gheorghe Pârja a marcat evenimentul cu o triplă lansare de carte: o nouă ediţie a volumului „Călătoria îngerului prin Nord. Nichita Stănescu în Maramureş”, „Lacrima Sfinxului” şi „Livada cu prieteni şi alte împrejurimi”.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari si la multi si fericiti ani,d-lui Parja.Sa ne incante si sa ne descreteasca fruntile,macar pentru o vreme cu poeziile si articolele pe care le scrie.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.