Animalele, la control!

0
1531

În această perioadă, OJZ Maramureş şi Asociaţia Crescătorilor de Taurine Bruna-Schwyz au o perioadă aglomerată. Este vorba, pe de o parte, de înscrierea crescătorilor de vaci în controlul oficial al producţiei de lapte ( COP) la ACT Bruna-Schwyz, iar pe de altă parte, de verificările efectuate de personalul Oficiului Judeţean de Zootehnie Maramureş în teren, pentru confirmarea caracteristicilor de rasă şi a calităţii animalelor.
Totul se întâmplă în contextul măsurilor de sprijin cuplat în zootehnie, conform OM 619/2015, prin care se acordă 250 de euro pe cap de vacă de lapte. Animalele trebuie să îndeplinească o serie de condiţii minime. Cele legate de număr pe fermă de minim 10 capete şi maxim 250, legate de vârstă, care trebuie să fie de maxim 8 ani la data solicitării sprijinului financiar, apartenenţa de rasă, având ca finalitate înscrierea în Registrul genealogic al rasei. Aceasta se petrece după ce animalele sunt înscrise în COP, efectuându-se periodic, pe bază de grafic, un control lunar al producţiei de lapte. Cu această ocazie, se recoltează probe care se trimit la un laborator specializat de la Cluj, unde se fac determinări calitative privind procentul de grăsime, procentul de proteină, numărul de germeni şi celule somatice etc.
La Bârsana, una dintre localităţile vizitate de specialişti în Maramureşul istoric, l-am întâlnit pe ing. Dorel Codrea, care ne-a declarat: ”Am văzut multe lucruri bune, dar ceea ce constatăm, uneori, în teren, ne întristează. Este vorba de o lipsă cronică de informare. Aceasta a avut ca urmare, în unele zone, folosirea fără discernământ a unor reproducători masculi neautorizaţi, fără o apartenenţă de rasă, cu valoare genetică precară, ceea ce a dus la metisări şi la anularea unei părţí din acumulările din ultimii ani. Măsurile de sprijin sunt parte a unui concept care trebuie să aibă ca finalitate consolidarea unui număr constant de animale pe fermă sau gospodărie, creşterea acestora în rasă curată şi, nu în ultimul rând, ameliorarea efectivelor. Suntem la niveluri mult prea joase la aceste capitole şi trebuie să acţionăm, iar crescătorii (şi nu numai ei) trebuie să înţeleagă acest proces. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pentru toţi !”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.