Părinţii pot detecta timpuriu tulburările din spectrul autismului la copii

0
316

De acum, părinţii au la dispoziţie o platformă de screening pentru a identifica un potenţial risc de tulburare din spectrul autismului la copiii lor. Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia Autism Baia Mare lansează proiectul „SEARCH TSA”, derulat în parteneriat cu Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu tulburări în Spectrul Autist – FEDRA şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei. Proiectul are mai multe componente:
Platforma de screening utilizată de către părinţi şi medici de familie pentru depistarea precoce a autismului la copiii cu vârste între 2 şi 4 ani; Platforma cu teste de evaluare standardizate utilizată de către psihologi pentru evaluarea copiilor cu vârste între 16 şi 18 ani; Call center naţional – HELPLINE AUTISM – linie gratuită care vine în sprijinul familiilor ce se confruntă cu această problemă, dar şi al altor categorii de actori sociali care vin în contact cu copiii; 50 de jocuri care oferă o interfaţă utilă şi motivantă în intervenţiile terapeutice şi educaţionale destinate copiilor cu autism.
Perioada de implementare a proiectului este august 2015 – august 2016. Susţinerea financiară necesară derulării acestui proiect este de aproximativ 55.000 euro, din care peste 45.000 euro reprezintă investiţia Fundaţiei Vodafone România.
Estimările arată că în România există probabil 200.000 de persoane cu autism. Dintre acestea, nu­mai 7.000 apar în statistici.
Fundaţia Vodafone Ro­mânia a finanţat în cei 17 ani de activitate peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.