Săptămâna testării HIV: 20-27 noiembrie 2015

0
451

• Epidemie cu infecţia HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri

Epidemia cu infecţia HIV/SIDA în rândul consumatorilor de dro­guri injectabile continuă să reprezinte o situaţie îngrijorătoare pentru sănătatea publică din România.
Potrivit unui comunicat al Agenţiei Nationale Antidrog transmis prin AGERPRES, dintre cele 319 cazuri noi de infectare cu HIV/ SIDA, înregistrate în primul semestru al anului 2014, 81 provin din rândul consumatorilor de droguri injectabile (25% dintre toate categoriile de populaţii aflate la risc de infectare).
În perioada 20 – 27 noiembrie, este marcată, la nivel european, Săptămâna Testării HIV, în scopul de a se atrage atenţia asupra infecţiei cu HIV şi de a reduce numărul de cazuri de diagnosticare tardivă prin comunicarea beneficiilor acestui tip de testare.
În acest context, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) informează opinia publică cu privire la pericolul fenomenului infectării cu HIV (inclusiv hepatitele virale B şi C) în rândul consumatorilor de droguri injectabile (CDI). Totodată, cu această ocazie, Agenţia a distribuit către partenerii săi neguvernamentali (ARAS si CARUSEL) şi către Autoritatea Naţională a Penitenciarelor 1.000 de teste rapide de depistare HIV (şi pentru Hepatita C).
„În România, un aspect sesizat încă din anii anteriori, care se menţine şi în anii 2013 şi 2014, îl reprezintă epidemia cu infecţia HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile. Comisia Naţională de Luptă Anti-Sida confirmă această situaţie îngrijorătoare pentru sănătatea publică din România. În cel mai recent raport al său, se arată că dintre cele 319 cazuri noi de infectare cu HIV/SIDA, înregistrate în primul semestru al anului 2014, 81 provin din rândul consumatorilor de droguri injectabile (25% dintre toate categoriile de populaţii aflate la risc de infectare). Este semnificativ de menţionat în acest context că în ultimii 2 ani s-au înregistrat procente de 31% în 2012 şi 29% în 2013, confirmând astfel tendinţa de stabilizare a focarului de infectare cu HIV/ SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile”, precizează sursa citată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.