„Acolo unde sunt eu, bate inima Ardealului”

1
716

Şcoala gimnazială „Va­sile Lucaciu” Şişeşti  a organizat, miercuri, 25 noiembrie,  conferinţa judeţeană cu tema „Acolo unde sunt eu, bate inima Ardealului” (coordonator proiect, insp. prof. Natalia Fornvald). Cu această ocazie, au avut loc expoziţia de fotografie „Contemporan cu Vasile Lucaciu” şi expoziţia cu lucrările participante la concursul cu tema „Unirea” (ale elevilor din judeţele Maramureş şi Satu Mare). Parteneri în proiect au fost Instituţia Prefectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Asociaţia “Sport, Artă, Turism, Tineret” Maramureş, Primăria co­munei Şişeşti.
Ing. Anton Rohian (foto), prefectul judeţului Maramureş, a spus, referitor la protocolul de colaborare încheiat între Instituţia Prefectului, organizatorii şi partenerii proiectului: “Acest protocol se raportează la un colectiv foarte larg de 300 de copii, dar eu mă gândesc că ar trebui să faceţi acest proiect pentru fiecare şcoală din Maramureş. Cred că 2015-2016 e momentul prielnic, căci în 2018 vom sărbători 100 de ani de la înfiinţarea statului român. Vă spun în premieră un lucru: l-am provocat pe Ioan Marchiş, care este un artist şi o bucurie a acestui judeţ, dacă este posibil ca 2018 să prindă judeţul Maramureş cu un monument al Unirii, având în vedere ce au însemnat pentru noi naţionalismul adevărat, românismul adevărat, maramureşeanul adevărat. Vasile Lucaciu spunea: «Şişeştenii sunt buni prieteni, fideli colaboratori, loiali în anii grei care au trecut peste ţara asta». În vremea sa, Şişeştiul a devenit un punct de rezistenţă al afirmării româneşti. Vă întreb pe dumneavoastră: Care este punctul de rezistenţă al Maramureşului astăzi? Ne pierdem identitatea. Începem să nu vedem foarte bine că maramureşeanul are o problemă din punctul de vedere al identităţii. Nu sunt de vină Facebook-ul şi Twitter-ul. Ci noi, cei care educăm, cei care avem sub oblăduirea noastră vlăstarele de la grădiniţă până în clasa a XII-a. În centrul Băii Mari ar trebui să fie un panou pe care orice turist, vizitator sau prieten, când ne-ar întreba ce ar trebui să vadă în judeţul Maramureş, ar găsi o direcţie către Băseşti, una către Şişeşti, una către Săpânţa, una către Habra, una către Rohia, una către Bârsana. Pentru că dacă avem aceşti poli de rezistenţă românească şi de credinţă mi se pare că nu poate nimeni să ne desfiinţeze, nu poate nimeni să treacă peste noi şi să spună că importanţa acestui colţ de ţară poate fi trecută doar în cărţile de istorie.”
Prefectul Anton Rohian şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la educaţia copiilor de astăzi, la felul în care ei înţeleg contribuţia personalităţilor maramureşene la evenimentele cruciale din istoria României: “Vreau ca până în 2017, copiii maramureşeni să ştie cine au fost aceşti doi titani ai românismului, Vasile Lucaciu şi George Pop de Băseşti.”
În final, prefectul Anton Rohian i-a îndemnat pe profesori, pe elevi şi pe toţi cetăţenii ca, de 1 Decembrie, să vină la manifestările de la Monumentul Ostaşului Român, având în piept cocarde tricolore şi în mâini steguleţe. Şi asta nu din făţărnicie, ci din dorinţa sinceră de a arăta cine suntem cu adevărat. (v.b.)

1 COMENTARIU

  1. Si daca l-ati provocat pe Ion Marchis speram ca nu i-ati dat deja o comanda pentru vreun monument.E nevoie sa-l judece mai intai cei care se pricep .Nu va jucati cu memoria istorica ,d-le Prefect !

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.