PRO MARAMUREŞ DRAGOŞ VODĂ, la ceas aniversar

0
701
Vasile Iuga de Sălişte

Azi, 27 noiembrie 2015, se împlinesc 20 de ani de la întemeierea Societăţii culturale „PRO MARAMUREŞ DRAGOŞ VODĂ”. De atunci, a apărut „fenomenul” Vasile Iuga de Sălişte, omul care a reuşit să aglutineze în jurul său personalităţi de anvergura academicianului Ştefan Pascu şi alte nume de referinţă din elita clujeană şi maramureşeană. Această societate culturală şi editura Dragoş Vodă din Cluj-Napoca au reuşit în această epocă grea de tranziţie să editeze şi să tipărească peste 70 de titluri de carte, în peste 80.000 de exemplare.
Mereu insolit, atipic, fremătând de dorul şi dragul de a face ceva, omul de cultură Vasile Iuga de Sălişte a disipat pe piaţa cărţii şi a publicaţiilor mai multă istorie decât alte instituţii de aşa-zis prestigiu, cu organigrame şi reprezentanţi „preţioşi” şi care semnează pe state de plată din bugetul Ministerului Culturii! Efortul lui Vasile Iuga de Sălişte a fost onorat de către Academia Română cu premiul Eudoxiu de Hurmuzachi (2012), acordat, de obicei, cercetătorilor şi biografilor deschizători de orizonturi.
Societatea culturală „PRO MARAMUREŞ DRAGOŞ VODĂ” are înfiinţate filiale în Baia Mare, Borşa, Giuleşti, Rona de Jos; Apşa de Jos (Ucraina), Chişinău (Republica Moldova), Gyula (Ungaria), New York (S.U.A.), Montreal (Canada). Dintre realizările de seamă vom aminti „Ma­ramureş – vatră de istorie milenară”, volumele I-V, apărute după tot atâtea simpozioane. Cele mai mari realizări ale Societăţii sunt editarea „Diplomelor maramureşene din secolele XIV şi XV” ale acad. Ioan Mihalyi de Apşa, între care se distinge ediţia a IV-a, cu traducere din limba latină a prof. univ. dr. Vasile Rus, cu o prefaţă semnată de acad. Ion Aurel Pop şi o postfaţă de prof. univ. dr. Aurel Răduţiu. Între nenumăratele monografii, biografii ale unor personalităţi din Maramureş şi din Ardeal, se distinge lucrarea „Oameni de seamă ai Maramureşului. Dicţionar 1700-2010”. La fel, Dicţionarul istoric al localităţilor din Maramureş (2012), lucrare de amplă documentare.
Encomiastic privind lucrurile, Vasile Iuga de Sălişte merită aprecierile noastre şi să fie lăudat de contemporani, acum, când se împlinesc 20 de ani de activitate cultural-istorică!

Dr. Ilie GHERHEŞ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.