La mulţi ani, vişeuani! La mulţi ani, români!

0
481

Marţi, 1 Decembrie, alături de toţi cei ce simt româneşte, vişeuanii au sărbătorit Ziua Naţională a României, prilej de rememorare a jertfei înaintaşilor şi a luptei pentru constituirea statului naţional român. O zi cu profunde semnificaţii istorice, ziua în care, cu 97 de ani în urmă, la Alba Iulia, Marea Adunare Naţională a proclamat solemn Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, de­săvârşindu-se unitatea noastră naţională.
Primăria şi Consiliul Local Vişeu de Sus au hotărât ca anul acesta să se desfăşoare doar manifestările cu caracter solemn, în semn de respect şi solidaritate cu tragedia din capitala ţării, dar şi cu cea suferită de poporul francez, cu care vişeuanii au un frumos proiect de parteneriat.
La Monumentul Eroilor Vişeuani, corul bărbătesc al Bisericii ”Buna Vestire” din Vişeu de Mijloc (pr. Ioan Dunca) a intonat Imnul de stat şi Imnul Eroilor. Un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Vişeu, pr. Mihai Chira, a oficiat o slujbă de pomenire a celor ce şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă. A urmat apoi cuvântul primarului oraşului, dl. Vasile Coman, care a afirmat: ”La Alba Iulia au participat 1.228 de delegaţi aleşi din toate straturile sociale, cu drept de vot şi au hotărât Unirea, având adeziunea celor peste 100.000 de români prezenţi la această sărbătoare. Rămâne în scrierile şi în conştiinţa acestui neam faptul că un reprezentant al Vişeului de Sus, un ales înaintaş al nostru, a participat la scrierea celei mai importante file din istoria României. Acesta este Ion Iuscu Dolhuţiu. Azi cinstim memoria celor ce şi-au dat viaţa pentru ţară şi aducem recunoştinţă veteranilor, cadrelor militare active şi în rezervă, care onorează în fiecare zi, prin angajamentul lor, memoria înaintaşilor”.
A urmat ceremonialul depunerii de coroane de flori, din partea autorităţilor şi instituţiilor oraşului Vişeu de Sus.
Celor prezenţi le-au fost adresate urări de bine şi au fost felicitaţi cu ocazia acestei zile însemnate pentru toţi românii. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!
Text şi foto: prof. Aurel Ghilezan   

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.