Pulsul Afroditei

0
479

Afrodita este în mitologia greacă zeiţa frumuseţii şi a iubirii. Ea s-ar fi născut în Cipru din valurile mării înspumate. Aici, în preajma stîncilor Afroditei, a apărut primul ziar românesc din Cipru. Care a publicat recent o scrisoare adresată preşedintelui Johannis, semnată de Uniunea Jurnaliştilor Români de Pretutindeni, cu sediul la Viena. Este vocea românilor din diaspora. Revoluţia Colectiv din aceste zile a fost prefigurată încă de anul trecut în diaspora. Primele proteste pentru schimbarera României au avut loc în urmă cu un an, în 16 noiembrie, la cozile de la secţiile de votare în mai multe oraşe europene. Ne aducem aminte că atunci miile de români nu au protestat numai pentru încălcarea dreptului la vot, ci s-au referit şi la corupţie şi hoţie, aflate la conducerea ţării. Nu prea au fost luaţi în seamă. Ba fostul premier Ponta, atunci candidat la Preşedinţia ţării, i-a urechiat pe românii din străinătate. Socotind că sînt mofturi electorale. Iată că evenimentele au cursul lor. Se leagă între ele. Scrisoarea nu este tandră la adresa Preşedintelui. Mai ales a anturajului Dumisale. Jurnaliştii constată că societatea civilă există doar cu numele şi se mobilizează rar şi tîrziu. Am scris şi eu că românii care au ales să trăiască în străinătate au experienţă de felul cum arată societatea occidentală. Aşa, românii care trăiesc dincolo, şi le pasă de ţara lor, pot sesiza mult mai bine care sînt lipsurile din România. Cei care s-au dovedit a fi buni observatori pun un diagnostic obiectiv. Mă rog, aşa se spune. Se cere să fie folosită experienţa celor care trăiesc în străinătate.
Aici, jurnaliştii de pretutindeni – onor colegial – nu au luat în seamă că fostul premier a adus o ministresă la Finanţe cu studii la Harvard. Nu a ieşit. Ziarul de care aminteam – se face ecoul revendicărilor românilor din diaspora. Care este pulsul Afroditei? Consulatele şi ambasadele din străinătate să fie instituţii care să funcţioneze în sprijinul românilor de pretutindeni. Depolitizarea numirilor în aceste instituţii. Fără nepotisme. Îndepărtarea funcţionarilor aroganţi şi a celor corupţi. Chiar mediocri. Cum a fost (şi mai este) funcţionarul de la Ambasada României din Slovacia, care l-a făcut pe Ion Şiugariu legionar sadea. Mai cer reducerea taxelor consulare, gratuitate absolută şi sprijinul statului român pentru cei aflaţi în dificultate. Să fie desfiinţate filialele din diaspora ale partidelor politice corupte din România. Aici, intervin, şi spun că este greu de pus mîna pe rană. Mai solicită Preşedintelui ca alegerea parlamentarilor diasporei să fie făcută numai din rîndul românilor care trăiesc afară. Să nu fie promulgată Legea votului prin corespondenţă în forma trunchiată ieşită din Parlament şi introducerea votului electoral. „În speranţa că veţi ţine cont de faptul că diaspora are un loc de drept în construirea noii Românii, vă solicităm şi consultarea românilor din străinătate, în forma pe care o veţi considera oportună”, încheie scrisoarea Uniunii Jurnaliştilor de Pretutindeni. Semnează Sorin Cehan, preşedinte.
Preşedintele României, ajutat serios de diaspora românească să fie la Cotroceni trebuie să ţină seama de aceste doleanţe.
„Pulsul Afroditei” livrează spre ţară simbolurile zeiţei. De ce să nu fim şi noi frumoşi. Şi să iubim nespus de mult. Bunul mers al lucrurilor din ţară.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.