Recomandări pentru consumatorii de carne

0
293

Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella spp., medicii veterinari le recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc din locuri autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vînzarea de carne sau  de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vînzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspîndirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Asomaţi porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav de trichineloză, nu riscaţi vînzarea sau consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, pînă nu obţineţi de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.