Lacăt pe graniţă

0
418

Statele occidentale se văd asaltate de sute de mii de musulmani din Siria, riscurile de atentat terorist nu mai pot fi controlate şi suspendarea spaţiului de liberă circulaţie europeană a devenit o urgenţă. Nu este suficient schimbul de informaţii între ţări şi vor fi reintroduse barierele la graniţe, probabil mîine. Decizia arată gradul de disperare politică europeană şi nu va fi eficientă.
Ne aducem aminte de eforturile făcute de România din 2006 încoace, pentru a fi primită în spaţiul de liberă circulaţie europeană. Un miliard de euro a cheltuit statul pentru „securizarea graniţelor”, investiţii făcute fără folos, deoarece românii nu s-au bucurat nici o zi de libera circulaţie în Uniunea Europeană. Criticii românilor şi ai bulgarilor au fost Olanda, Germania şi Franţa. Occidentalii s-au ferit de ţiganii noştri şi au parte azi de sute de mii de musulmani „anticruciaţi” din Orientul Apropiat. Criza emigranţilor este acută, iar soluţii nu se întrevăd. Integrarea arabilor ridică probleme la care europenii nu se aşteptau, precum terorismul. Programele de cooperare poliţienească şi judiciară au dat greş, iar mesajele lansate de politicieni sînt propagandistice: Vom învinge împreună terorismul!, zice ministrul francez al Afacerilor Europene. Birocraţia europeană a inventat tot felul de metode, precum registrul pasagerilor, dar teroriştii nu sînt atît de naivi. Europenii insistă pe combaterea traficului cu arme, însă pentru a face rău nu e nevoie de prea multe mijloace.
De răzbunarea grupării Statul Islamic statele europene nu se pot feri decît prin intensificarea schimburilor de informaţii între serviciile secrete, pentru a identifica persoanele radicalizate, ceea ce este prea puţin. După ce stîrneşti revoluţii şi războaie, după ce intervii pe teritoriul altor ţări, cu diverse pretexte, este de aşteptat să apară finanţatori ai terorismului, Orientul Apropiat fiind cea mai bogată zonă din lume în gaz metan şi ţiţei, interesele geostrategice sînt uriaşe. Intensificarea operaţiunilor militare aeriene va duce la intensificarea terorismului, aceasta pare ecuaţia. Forţele implicate în conflictul din Siria sînt echilibrate, miza ultimă fiind controlul resurselor planetare.
Închiderea Schengen este insuficientă pentru a garanta liniştea alegătorilor europeni. Politicienii spun că închid graniţele pentru a-i bloca pe terorişti, dar este un fals argument. Teroriştii nu este obligatoriu să fie sirieni (la ora actuală, în Siria şi Irak, alături de grupările jihadiste, luptă mii de combatanţi proveniţi din circa o sută de state, probabil şi din România!). Atunci de ce să închidem graniţele? N-are temei, decît acela să ne mai liniştim temerile şi fricile. Politica UE nu este mereu cea bună, democraţia avînd ezitări şi scăderi supărătoare. În loc să circulăm liber în UE, va trebui să ne facem … paşaport.
Efectele pentru UE vor fi aspre, cu pierderi economice legate de gîtuirea traficului rutier, feroviar şi aerian. Pentru România, ar fi fost o mare realizare, investiţiile străine ar fi crescut, am fi avut multe locuri de muncă, deci închiderea Schengen este o oportunitate ratată. Ne dorim ca politicienii europeni să menţină graniţele în spaţiul Schengen deschise. În caz contrar, prosperitatea şi libertatea de mişcare la care am visat vor fi amînate şi mai mult. Dar apare şi un bine, evaziunea fiscală transfrontalieră va scădea, iar traficul de persoane şi reţelele mafiote vor fi descurajate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.