Sute de colindători la concertul „Hristos Se Naşte, Slăviţi-L”

0
341

Cu binecuvântarea PS Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, 12 coruri bisericeşti din Protopiatul Baia Mare au colindat pe creştinii din Parohia Chechiş în cadrul unui concert aflat la ediţia a VI-a.

Seara de colinde a început cu Slujba Vecerniei, oficiată, în biserica din Chechiş, de preoţii care au însoţit colindătorii din parohiile pe care le păstoresc, în frunte cu vicarul administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pr. dr. Vasile Augustin. La începutul cuvântului de învăţătură, PC pr. dr. Vasile Augustin a transmis binecuvântarea arhierească pentru gazde şi colindători din partea PS Arhiereu Vicar Justin Sigheteanul, după care le-a vorbit credincioşilor despre păstrarea tradiţiei colindatului, despre colinde şi semnificaţia lor.
Cea de a VI-a ediţie a Con­certului de colinde „Hristos Se Naşte, măriţi-L” a fost organizată de Parohia Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” din localitate şi Asociaţia Creştină „Dăruind vei dobândi”, compusă din coratori ai bisericii şi creştini din sat.
Concertul, desfăşurat în Căminul Cultural din localitate, devenit arhiplin, a început cu Grupul de copii al bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Chechiş, conduşi de preotul paroh Vasile Marc, format din copiii de la cateheză, după care a urmat Corul bisericii din Chechiş, condus de  prim coratorul Vasile Moje.
O impresie frumoasă a lăsat grupul de colindători-copii din parohiile „Înălţarea Domnului” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tg. Lăpuş, însoţiţi de parohii celor două biserici, pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, pr. prof. de muzică drd. Andrei Baboşan, şi de profesoarele Mariana Pop şi Rodica Vele.
Un microrecital de poezii, având ca temă Naşterea Mântuitorului, a susţinut actorul Paul Antoniu, după care a urcat pe scenă corul Parohiei „Naşterea Domnului” din Baia Mare, însoţit de pr. paroh dr. Vasile Augustin, vicar administrativ eparhial, dirijat de prof. Gabriela Ion. Profesoara de muzică Gabriela Ion a mai urcat pe scenă cu încă un cor, cel al femeilor din Buciumi, Protopopiatul Chioar, pe care îl conduce de mai mulţi ani. Ambele coruri au lăsat o impresie deosebită, interpretativă şi prin coloritul hainelor populare pe care le purtau.
Un cor mai tânăr, înfiinţat doar de trei ani, Corala „Voci Mănăşturene” al Parohiei din Copalnic Mănăştur, dirijat de Aurel Bolbos, unul din cele mai bune coruri din zonă, a venit însoţit de preotul paroh, farmacist Florian Oros, de primarul Vasile Mihalca, iar colindele lor s-au constituit într-o adevărată delectare.
O prestaţie înaltă a demonstrat şi corul studenţilor teologi, de la Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, dirijat de pr. lect. univ. dr. Teofil Stan, care poartă numele Sfântului Ioan Damaschinul.
Mai amintim evoluţiile remarcabile ale corurilor „Românaşul” din Coaş, dirijat prof. Călin Andreica şi însoţit de pr. Dumitru Farcaş şi primarul Sabin Raţ; Grupul de colindători al Parohiei din Dumbrăviţa, coordonat de Marcela David şi însoţit de pr. Bogdan Ciocotişan, primarul Felician Ciceu şi Ionuc Ciocotişan, directorul Căminului Cultural; Grupul bărbătesc de colindători din Şişeşti, cu părintele Nechita Florian, parohul din satul vecin Bontăieni, a interpretat colinde vechi.
Grupul „Voci Străbune” din Groşii de Baia Mare, solistă Gabriela Ardusătan, a fost dirijat de Gavril Petrovan, dar şi de părintele paroh Claudiu Pop. A avut o evoluţie excepţională şi a prefaţat intrarea în scenă a Corului ASCOR, filiala Baia Mare, dirijat de teologul masterand Vlad Verdeş, care a extaziat sala prin impresia lăsată. Acesta este primul grup, din anul acesta, care l-a colindat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la începutul acestei luni, de Ziua Naţională. Îmbrăcaţi în frumoasele costume populare din zona Maramureşului, au excelat nu numai prin partea estetică a costumelor, ci şi prin repertoriul tradiţional de colinde şi vocile lor deosebite.
De remarcat că toate formaţiile au venit îmbrăcate în costume populare, foarte diferite de la sat la sat, deşi vorbim de o zonă destul de restrânsă, de pe raza a trei protopopiate. Concertul de colinde s-a constituit şi într-un regal al portului popular din cele 4 Ţări ale Maramureşului. Repertoriul a fost format din colinde vechi şi străvechi, creaţii populare, nu din compozitorii de muzică de cor. Scena a fost amenajată tradiţional, cu cergi, ştergare, război de ţesut, o masă primitoare, cu tot ce trebuie pe ea la zi de sărbătoare, iar prezentarea profesoarei şi solistei Ramona Darha, care a colindat şi ea, a fost pe măsură. A colindat şi Florina Bărbos. Preotul paroh Vasile Marc a înmânat fiecărui grup de colindători o diplomă de participare.
Cu alte cuvinte, credincioşii gazdă, care i-au răsplătit pe colindători cu colaci, cocuţi şi pancove, cu mere şi nuci, au avut parte de o adevărată sărbătoare şi multă bucurie, care numai în seara sărbătorii Naşterii Domnului şi în sărbătorile care urmează vor mai întâlni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.