Inaugurare: Staţia de tratare a apei potabile Firiza

0
862

Joi, 10 decembrie, a avut loc ceremonia oficială de inaugurare a staţiilor de tratare apă potabilă din cadrul proiectului ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş’’, contractul de lucrări MM-CL-01 ,,Construcţia şi reabilitarea surselor de apă brută şi a staţiilor de tratare apă potabilă din aglomerările Baia Mare şi Cavnic”.
În prezenţa unui public numeros, format din autorităţi locale, oameni implicaţi în derularea contractului, reprezentanţi ai presei, primarul oraşului Baia Mare – Cătălin Cherecheş, directorul general al S.C. VITAL S.A.- Alexandrina Bancoş, antreprenorul Antonio Salvador Fernandez, director în România al firmei ESPINA, au tăiat panglica de inaugurare a unui obiectiv necesar şi important pentru comunitatea băimăreană, Staţia de tratare a apei potabile Firiza.

vital1FIRIZA – CAPTARE NOUĂ ŞI STAŢIE DE TRATARE A APEI

La Firiza s-a inaugurat obiectivul Staţie de tratare apă potabilă Firiza-Blidari, noua staţie va asigura apa tratată, care să respecte standardele de apă potabilă şi cerinţele calităţii stabilite de legislaţie, pentru populaţia cartierului Firiza. Cartierul Firiza nu a dispus până în prezent de un sistem centralizat de alimentare cu apă, alimentarea realizându-se doar prin puţuri şi fântâni amplasate în curţi. Pe de altă parte, asupra acestor surse nu era posibilă realizarea nici unui fel de control sanitar, nu se puteau asigura perimetrele de protecţie şi în cele mai multe cazuri nu îndeplineau condiţiile de potabilitate din punct de vedere igienico-sanitare impuse de Legea privind calitatea apei potabile
Noua investiţie cuprinde o nouă captare de apă, o staţie nouă de tratare a apei şi 2 rezervoare noi pentru înmagazinarea apei tratate care să deservească populaţia din Cartierul Firiza. Staţia de tratare a apei din Firiza se află situată la nord de Municipiul Baia Mare, în intravilan, pe Valea Blidari şi ocupă o suprafaţa totală de aproape 400 mp.
Proiectul constă în:
• captare nouă de suprafaţă;
• conductă de aducţiune nouă de apa brută de la captare la staţia de tratare;
• staţie nouă de tratare a apei;
În cadrul staţiei de tratare funcţionează laboratorul pentru monitorizarea atât a apei brute cât şi a apei distribuite în sistemul de alimentare pentru cartierul Firiza. Acesta este echipat cu aparatură ultramodernă.

BAIA SPRIE – REABILITAREA STAŢIEI DE TRATARE A APEI

Oraşul Baia Sprie dispunea de un sistem de alimentare cu apă cu o vechime de peste 30 de ani, realizat în cea mai mare parte din azbociment, oţel carbon, oţel zincat şi fontă. Sistemul alimenta o populaţie de 9.300 de locuitori, însumând cca. 54,39% din populaţia oraşului şi un număr de 90 agenţi economici şi 17 instituţii publice bugetare, realizând tratarea apei prin procedee învechite, care de cele mai multe ori nu puteau asigura calitatea apei potabile la consumatori.
Noua staţie de tratare a apei potabile va rezolva problema potabilităţii apei.

CAVNIC – REABILITAREA STAŢIILOR DE TRATARE A APEI DIN BERBINCIOARA ŞI VALEA ALBĂ

În oraşul Cavnic, existau trei sisteme de alimentare cu apă potabilă independente şi două staţii de tratare a apei, deservind 40% din populaţia oraşului.
• Staţia de tratare Berbincioara, ce tratează apa provenită dintr-o captare de suprafaţă din apropiere;
• Staţia de tratare Valea Albă (“Flotaţie”), ce tratează apa provenită din două surse: Şuior şi Valea Albă.
Construcţiile şi echipamentele din staţiile de tratare existente prezentau un grad avansat de deteriorare, însă problema principală o constituia tratarea insuficientă atunci când apa captată avea turbiditate mare, în perioada ploioasă cu debite crescute.
Investiţiile realizate la Cavnic se referă la reabilitarea fiecărei staţii existente, care au fost dotate cu tehnologie de ultimă oră, pentru a asigura în permanenţă obţinerea unor parametri ai apei tratate conform Directivelor UE.
Contractul a cuprins trei componente principale de obiective, destinate creşterii gradul de siguranţă a alimentării cu apă potabilă a locuitorilor din Firiza, Baia Sprie şi Cavnic, au fost reabilitate trei staţii de tratare a apei (Baia Sprie, Valea Albă-Cavnic şi Berbincioara-Cavnic) şi s-a realizat o captare nouă şi o staţie de tratare a apei potabile (Firiza). Contractul de Lucrări MM-CL-01 a prevăzut proiectarea de detaliu, cât şi execuţia construcţiilor civile, a instalaţiilor mecanice şi electrice, inclusiv furnizarea şi montarea echipamentelor aferente, pentru “Construcţia şi reabilitarea surselor de apă brută şi a staţiilor de tratare apă potabilă în aglomerările Baia Mare şi Cavnic”.
Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş” este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu, Axa prioritară 1 – Apă şi apă uzată şi se încadrează în obiectivele strategice ale Municipiului Baia Mare şi S.C. VITAL S.A.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.