2016 nu va fi un an favorabil fiscal pentru PFA-uri

0
497

O impozitare mai aspră se aplică, începînd cu 1 ianuarie 2016, pentru persoanele fizice autorizate, în contextul reglementărilor aduse de Noul Cod fiscal. Dacă pînă acum puteam discuta liniştiţi despre avantajele pe care le aveau PFA-urile în raport cu microîntreprinderile sau societăţile comerciale, balanţa se dezechilibrează considerabil din noul an şi înclină semnificativ în direcţia microîntreprinderilor.

Lăsînd la o parte reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, măsură de relaxare fiscală pentru microîntreprinderi, există nenumărate taxe şi impozite care se majorează, iar cel mai important e impozitul pe sediu social care va creşte semnificativ.
Pentru PFA-uri reţinem că, de la 1 ianuarie 2016, pentru veniturile din activităţi independente se va plăti CAS, indiferent dacă persoana fizică are şi venituri din salarii sau nu. Astfel, PFA va putea opta între o cotă CAS de 10,5% (cota individuală) aplicabilă venitului net realizat sau 26,3% dacă optează pentru un stagiu de cotizare complet.
Modul de plată al CAS este următorul: în timpul anului, PFA, în sistem real, are obligaţia de a efectua plăţi anticipate avînd ca bază de calcul lunară: 35% din cîştigul salarial mediu brut pe economie, urmînd ca, în anul fiscal următor, pe baza declaraţiei de venit realizat, organele fiscale vor recalcula baza lunară de calcul a contribuţiei, ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii, exclusiv cheltuielile cu CAS.
În continuare, se datorează CASS – în cotă de 5,5% – la o bază lunară calculată ca diferenţa dintre venitul brut şi cheltuielile deductibile, exclusiv cheltuielile cu CASS.
Există şi contribuţii care nu sînt obligatorii pentru cazurile de mai sus: şomaj, fond de risc, concedii şi indemnizaţii şi garantare creanţe. Opţional, se poate contribui la şomaj, concedii şi indemnizaţii. Se datorează, în continuare, impozit pe venit de 16%.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.