Europa, prin ochean întors

0
471

Privesc spre Europa cu ocheanul întors. Adică o văd un pic mai departe, de cum o văd din Maramureş. Dar pentru informaţie nu există distanţă. Ţările rămân la locul lor, în care fierbe politica acestei lumi. Şi nu de puţine ori un clopot bate într-o dungă. Puţinii români cu care mă întâlnesc în America sunt preocupaţi de soarta Europei, a României. Mă întreabă: ce e cu ungurii din Ardeal? De ce ne ceartă Viktor Orban? Sau o întrebare de ultimă oră: ce se întâmplă în Franţa? Adică, de ce a câştigat teren Frontul Naţional în primul tur de scrutin, iar în al doilea tur, deşi nu au câştigat nici o regiune, 7 milioane de francezi au mers pe mâna extremei drepte?
Am căutat explicaţii. Mai ales în ceea ce priveşte fenomenul francez. Putem lua în seamă slaba prestaţie a politicienilor de stânga sau de dreapta, deşi s-au mobilizat între cele două tururi de scrutin, starea de tensiune în urma deciziilor unor lideri privind criza refugiaţilo şi nu în ultimul rând atacurile teroriste de la Paris. Într-un fel toate se leagă unele de altele.
Dacă ar fi în fruntea ţărilor şi guvernelor figuri politice de mare calibru, altă viziune aveam în Europa. Altfel se ducea mai departe construcţia europeană. Ar fi sesizat la timp, cu seriozitate, ascensiunea extremei drepte din Franţa. Criza economică şi şomajul sporesc şi ele nemulţumirile. Ţineţi minte episodul cu Vadim de la noi? Era cât pe aci să ne alegem cu el preşedinte de ţară!
Franţa a dat un semnal îngrijorător în primul tur de scrutin. Europa se poate clătina după alegerile prezidenţiale de anul viitor din Franţa. Doamna Le Pen va candida pentru Palatul élysée. Comentatorii europeni cred că teroriştii şi-au atins scopul. Şocul provocat de Franţa după masacrul de la Paris i-a îndreptat pe mulţi francezi spre partidul doamnei Le Pen şi a nepoatei sale Marion.
Să nu uităm că Frontul Naţional are veri primari prin Europa. Am văzut cum refugiaţii au sfidat orice ordine europeană. Liderii UE ne-au sfătuit să-i aşteptăm cu pâine şi sare. Ne-au invitat să plângem, să fim umanişti. Ba ne-au spus că migraţia de populaţii este un fenomen istoric. Celor care au avut opinii mai prudente li s-a arătat obrazul. Adică şi voi, românii, aveţi emigranţi prin lume. Acum faceţi nazuri? Pe toate căile ni se închideau ochii pentru a nu vedea fenomenul de hoardă.
De ce se uită aşa de repede chemarea cancelarului german? Veniţi, a spus doamna! Primim 800.000. Pe aici prin America umblă vorba că în presa din ţările refugiaţilor au fost publicate ştiri că Europa îi aşteaptă cu graniţele deschise. Apoi, dacă scoţi din funcţie frontierele interne, întăreşte-le pe cele externe. Unde să fie făcut controlul celor care au năvălit peste Europa.
De ce nu am fost primiţi în spaţiul Schengen, deşi îndeplineam condiţiile? Cică ar fi interese egoiste, care acum se răzbună. Pe fondul eşecurilor, nesiguranţelor, al bâlbâielilor multor lideri europeni a apărut şi fenomenul francez. Se adânceşte lipsa de încredere în edificiul european. În politicienii care îl conduc. Slogan al Frotului: mondializarea înseamnă să produci cu ajutorul sclavilor şi apoi să vinzi totul şomerilor. Puncte de forţă ale Frontului: ieşirea din zona euro în înţelegere cu Germania, reducerea contribuţiei Franţei la bugetul european, ieşirea din NATO, recâştigarea suveranităţii naţionale. Implicaţiile sunt enorme. Te miri cum şapte milioane de francezi au putut gândi antieuropean! Deoarece proiectul mi se pare utopic. Uşor de afirmat, greu de îndeplinit. De unde se vede că extrema dreaptă este un mare pericol pentru Europa.
Şi pe aici bate vîntul alegerilor. Republicanii îşi stabilesc candidatul pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Donald Trump nu se dezminte în aversiunea sa faţă de musulmani. Iar procentul în sondaje a crescut. Dar despre asta voi reveni!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.