Decanul de vârstă al medicilor din Maramureş – Dr. Paul Marica – la 95 de ani

0
679

Distinsul medic s-a născut la 1 ianuarie 1921 în localitatea Cetatea Albă (azi în Moldova din stânga Prutului). Părinţii lui – tatăl militar, mama casnică s-au mutat la Buzău, unde el a absolvit Liceul „B.P. Haşdeu”. A urmat Facultatea de Medicină Umană din Bucureşti, unde a fost la absolvire şef de promoţie, obţinând înalta dinstincţie Magna Cum Laude.
În 1943 a devenit prin concurs extern la Spitalele Ministerului Sănătăţii din Capitală până în 1945, apoi tot în urma concursului intern în anii 1945-1948. În perioada 1949-1950 a devenit prin concurs asistent la Clinica de Chirurgie la prof. T. Nasta. Între anii 1950-1952 a lucrat ca medic specialist în cadrul Serviciului de Chirurgie a Spitalului din Azuga, iar între 1952-1958 şi-a desfăşurat activitatea la Spitalul din Nehoiu (jud. Buzău).
În urma examenului susţinut de medic primar în mai 1959 a venit la Spitalul Judeţean Baia Mare, unde a lucrat aproape trei decenii în cadrul Serviciului de Chirurgie, până la pensionarea sa.
A participat activ la numeroase consfătuiri, congrese unde a susţinut zeci de lucrări de specialitate (Bucureşti, Sinaia, Timişoara, Buzău, Baia Mare, Ploieşti, Oradea, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Zalău, Suceava, etc.).
A publicat articole în periodice medicale de specialitate în revista „Spitalul”, „Revista de Chirurgie”, precum şi în  „Maramureşul Medical”.
A obţinut brevet de inovator în 1955, eliberat de către Cercul de inovaţii şi perfecţionării tehnice ale Ministerului Sănătăţii pentru Adaptări funcţionale polivalente ale grupului sterilizator dintr-un spital.
De-a lungul anilor a îndeplinit o serie de funcţii de conducere: preşedinte al Societăţii de Medicină Bucureşti (1944-1945), preşedinte al Subfilialei USSM Buzău (1954-1956), preşedinte al Cabinetului metodico-ştiinţifice UCFS Baia Mare (1962-1966), secretar al Cercului de Biologie şi Medicină al Universităţii cultural şiinţifice Baia Mare (1975-1976).
A avut şi o carieră didactică în cadrul Şcolii sanitare postliceale din Baia Mare şi a Universităţii „Vasile Goldiş” Arad – filiala Baia Mare.
După pensionare a lucrat la Policlinica cu plată, apoi şi-a deschis propriul cabinet de specialitate, timp de zece ani.
Pentru bogata sa activitate pe tărâmul chirurgiei, a contribuţiei sale pentru dezvoltarea acestei discipline în cadrul Spitalului Judeţean Baia Mare a fost distins cu numeroase diplome şi medalii dintre care amintim: Diploma de onoare acordată de Consiliul Judeţean Maramureş în 2002, Diploma de Excelenţă din partea Colegiului Medicilor din România şi a Asociaţiei Medicilor Pensionari „Sf. Luca” din România în 2004, ş.a.
Dr. Paul Marica este un demn reprezentant al Medicinei Maramureşene, înzestrat cu o înaltă măiestrie profesională, cu deosebite abilităţi de organizator sanitar, constituind o pildă vie de urmat pentru generaţiile de azi şi de mâine.
Dr. Felix MARIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.