Prof. Traian Rus: ”Poveşti din Ţara Codrului”

0
1315

Un profesor de istorie, născut în Tilinţa şi ”măritat” în Oarţa de Sus, scrie/”redă” ”Poveşti din Ţara Codrului”, vol. II, Ed. Teognost Cluj-Napoca, 2015, 284 pag.
Ţară/Terra Silvana, împărţită astăzi între judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj (cam de pe sub Bodava îşi are izvorul râuşorul Sălaj care vine, prin marginile Arinişului, să îşi verse apele în Someş, la Sălsig). La marile inundaţii din 1970 eram în Tămăşeşti. De abia am coborât dealul domol, plin de mol şi de ape. Cine poate să scape?
Nu îl ştiam pe Traian Rus, l-am cunoscut abia după aceea. El a făcut, în şcoala care o conducea, un fel de muzeu: ceramică, bronzuri, pomi de Crăciun, şterguri, alte obiecte. În timp, le-a transferat în Muzeul Ţării Codrului din Oarţa de Sus, o idee de profesor de istorie, de unde, prin neumbra aerului erau doar 40 de km. până la Moigrad! Atât de aproape de vechile cetăţi ale ”stăpânirii romane”.
Cum să vorbeşti despre … poveşti? Este volumul al doilea, cu oameni şi poveşti, poveşti şi oameni! Un document al anilor noştri, al anilor care au trecut şi s-au petrecut. Dar întotdeauna prezenţi în memoria şi viaţa noastră de zi cu zi. Pe care o purtăm şi o ducem mai departe. Despre ”fuga mnirilor”; despre ”strâji”. Despre ”Academia de danţ” din sat, citez: ”Doamne, drag mni-o putut fi! Nimnică pă lumea asta n-o fost mai frumos. Io şi bărbatu mni l-am ales pântru c-o fost tare bun dănţăuş. Amândoi am fost bolunzi după danţ, tătă viaţa noastă. Danţu te scoală şi din morţi” (De la Andreicuţ Maria, 73 ani, 2015, p. 114).
Cartea redă, în grai, multe întâmplări/fapte trăite. Prof. Traian Rus i-a tras de limbă, să spună trăitele şi netrăitele. Remarcabile sunt amintirile despre Vasile Blidaru. Cel care, ca şi Gheorghe Paşca din Săliştea de Sus, a vecuit prin munţi şi dealuri, prin păduri, aproape 10 ani.
Cartea ”Poveşti din Ţara Codrului” este şi un bun îndreptar pentru ethnologi, redând graiul codrenilor – care şi-au dus existenţa de la Poalele muntelui Codru, din Apuseni, până pe văile Someşului, ale Crasnei şi Crişurilor. Un gând frumos, cu viaţa de zi cu zi, de zi cu noapte, de gândiri şi visări la o viaţă mai bună în această lume.
Am parcurs cu bucurie şi întristare aceste pagini ale ”poveştilor”. Fapte de viaţă trăită în toate dimensiunile sale.
Traian Rus este şi va rămâne un bun cronicar al vieţilor noastre, prea trecute prin ”fuieşul” clipelor, de mii de ani.
Aici, în Oarţa de Sus, pe Ogrăzi, s-au găsit 300 de monete romane de argint (cu arheologul Georgeta Maria Iuga), ori la Diile Botii (cu arheologul Karol Kacso) complexul din epoca bronzului; sau tezaurul de aur de la Oarţa de Sus – Bicaz, celebru deja. Sau moneta de Histria din sec. II î.e.n., pe Măgurice. Atâta istorie ”şi de-amu Şi de demult”.
Cu gândul să nu fie uitate. Şi nici capitolul despre oameni de seamă de pe aceste meleaguri. Ceea ce prof. de istorie Traian RUS o face cu prisosinţă şi bună dăruire.
Ion BOGDAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.