Ajutoarele de încălzire ajung în această lună la beneficiari

0
504

Primii bani pentru maramureşenii care au cerut ajutoare de încălzire se vor acorda din această lună. E vorba despre beneficiarii de sprijin financiar, care utilizează mijloace de încălzire pe bază de gaze naturale sau energie electrică. În schimb, maramureşenii care folosesc lemnele pentru încălzire au primit deja banii, în conformitate cu prevederile legale. Numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire la nivelul judeţului Maramureş e în scădere în comparaţie cu anii precedenţi.
Conform datelor oficiale, în Maramureş, peste 13.000 de persoane care folosesc lemnele pentru a-şi face căldură în casă au cerut un sprijin financiar pentru achitarea costurilor cu încălzirea. Valoarea sumelor pentru această categorie este de circa 2,7 milioane de lei, pentru cele cinci luni în care se acordă ajutoarele de încălzire, ceea ce reprezintă 548.338 de lei, lunar. Banii au fost viraţi către primării încă de la începutul sezonului, astfel încât persoanele cărora li s-au aprobat cererile au intrat în posesia sumelor solicitate.
În schimb, cei care folosesc mijloace de încălzire pe bază de gaze naturale sau energie electrică mai trebuie să aştepte să li se vireze ajutoarele. „Pentru cei care utilizează încălzire pe bază de gaze naturale sau energie electrică, sprijinul financiar va fi acordat abia din această lună. Se facturează de furnizorii de gaze şi energie electrică, se fac facturile, se compensează. Ei au o situaţie a lor. Practic, ei au aprobat un anumit cuantum în funcţie de valoarea facturilor. După ce au aprobat acest lucru, le dau primăriilor să confirme că sunt reale şi abia apoi le pot deconta nouă. De aceea, abia apoi vin la noi pentru plată. Primele plăţi pentru noiembrie şi decembrie nu le facem mai devreme de luna ianuarie”, a declarat directorul executiv al Agenţiei de Plăti şi Inspecţie Socială Maramureş, Ovidiu Morar. La finele lunii noiembrie, în Maramureş, se înregistrau 2.600 de cereri pentru cei care utilizează ca sursă de încălzire, gazele naturale şi doar 57 solicitări au venit din partea celor care folosesc energia electrică în cazul încălzirii locuinţei. „În cazul cererilor pentru cei care utilizează gazele naturale pentru încălzire, pe noiembrie a fost solicitat un cuantum lunar de 285.732 de lei. Cât va fi decontul furnizorilor de gaz nu vă pot spune. Asta e suma aprobată în conformitate cu prevederile legale. Banii se aprobă pentru fiecare lună calendaristică, dar furnizorii de gaze facturează din data de 20 a lunii anterioare până în data de 20 a lunii viitoare. Şi atunci trebuie să cumulăm o parte din factura pe luna anterioară cu o parte din factura pe luna noiembrie. Pentru energie electrică avem 57 de cereri. Aici e o anumită constanţă, deoarece şi anul trecut, în prima parte au fost în jur de 50 de cereri. Cuantumul însumat e de 9.792 de lei”, a adăugat Ovidiu Morar. În total, în Maramureş au fost aprobate până acum 15.985 de cereri, ceea ce înseamnă o scădere destul de drastică faţă de anii anteriori. Asta în condiţiile în care existau ani când la final de sezon se înregistrau aproximativ 22.000 de beneficiari. Oficialii Agenţiei de Plăti şi Inspecţie Socială Maramureş spun că de vină pentru această diminuare a numărului de beneficiari sunt condiţiile stricte pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii, însă la această situaţie au contribuit şi anchetele derulate de Curtea de Conturi care au scos la iveală în anii anteriori o serie de nereguli. Reprezentanţii instituţiei se aşteaptă în următoarea perioadă şi la alte cereri din partea maramureşenilor, deoarece în fiecare an sunt persoane care depun solicitări doar pentru patru, trei sau două luni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.