Oierii vor relua protestele

0
373

Crescătorii de ovine şi caprine au anunţat printr-un comunicat că vor relua protestele dacă Legea Vînătorii nu va fi modificată pînă la sfîrşitul lunii ianuarie, chiar dacă s-a facut un mic pas în rezolvarea situaţiei.
Protocolul încheiat între Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Federaţia Agrostar în vederea modificării Legii 407/2006 modificată şi completată, nu rezolvă problema. Rămîne în picioare Art. 4 (1), ceea ce înseamnă că în continuare vînătorii vor putea vîna pe terenurile fermierilor, legea permiţînd acest lucru. Nici problema despăgubirilor nu a fost rezolvată. Crescătorii de animale nu sînt despăgubiţi de către asociaţiile de vînători atunci cînd animalele sălbatice din fondul de vînătoare de care aceştia au grijă le atacă stînele sau le distrug recoltele. Dacă pînă la sfîrşitul lunii ianuarie 2016 legea nu va fi modificată, crescătorii de ovine şi caprine sînt hotărîţi să reia protestele.
Reamintim că, pe 15 decembrie, cîteva mii de crescători de ovine au protestat în capitală împotriva acestei legi, luînd cu asalt Parlamentul şi reuşind să străpungă cordoanele de jandarmi, în dorinţa lor de a fi primiţi la discuţii cu parlamentarii.
Aceştia au încheiat protestul numai după ce a fost semnat un protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerele Agriculturii şi Mediului şi Federaţia Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vînătorii.
Protocolul are două puncte, primul făcînd referire la modificarea prin ordonanţă de urgenţă a celor două articole controversate din Legea Vînătorii, respectiv cele referitoare la păşunat şi la numărul de cîini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stînii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părţi semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidenţă asupra bunei desfăşurări în sectorul agricol.
În şedinţa din 16 decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care prevederile legii contestate de crescătorii de animale au fost prorogate pînă pe 25 aprilie 2016.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.