Depozitarea ilegală a deşeurilor pe Dealul Dura

0
446

În urma unei sesizări privind depozitarea, de către persoane necunoscute, a unor deşeuri menajere şi deşeuri rezultate din construcţii, pe suprafaţa unor terenuri situate pe Dealul Dura, la limita dintre localităţile Baia Mare şi Tăuţii-Măgherăuş, prefectul ing. Anton Rohian i-a convocat ieri, 7 ianuarie, la o întâlnire, pe reprezentanţii autorităţilor responsabile cu rezolvarea acestei probleme. Astfel, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Maramureş s-au întrunit reprezentanţi ai Primăriei Tăuţii-Măgherăuş, ai Primăriei Baia Mare, Direcţiei Poliţia Locală, Biroului Protecţia Mediului, ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Maramureş, precum şi consilierul personal al primarului Cătălin Cherecheş, general de brigadă (r). Ion Pop.
Prefectul ing. Anton Rohian a dispus să se ia legătura cu proprietarii terenurilor afectate, dintre care unul singur are domiciliul în Baia Mare, ceilalţi fiind oameni în vârstă din satul Săsar, comuna Recea. Aceştia vor fi anunţaţi că urmează să aibă loc o intervenţie pe proprietăţile lor, prin care acestea vor fi igienizate. Pasul următor va fi ca accesul pe aceste proprietăţi să fie obturat, pentru ca persoanele străine să nu poată arunca gunoaie pe acel spaţiu care nu este amenajat în acest sens. Pentru ducerea la îndeplinire a acestor sarcini, îşi vor da mâna toate instituţiile pomenite mai sus. Prefectul a cerut ca situaţia să fie rezolvată până luni, 11 ianuarie, când va avea loc o nouă întâlnire pe această temă.
De asemenea, s-a luat în discuţie problema depozitării deşeurilor din construcţii pe suprafaţa oraşului Tăuţii-Măgherăuş. În localitate lipsesc containerele afectate acestui scop, astfel că persoanele care construiesc şi nu lucrează cu o firmă de construcţii, ci cu persoane fizice, nu au unde depozita gunoaiele în mod legal.
A fost abordată şi problema depozitării în judeţul Maramureş a maşinilor destinate dezmembrării, în parcuri situate în localităţi precum Satulung, Giuleşti, Copalnic Mănăştur, Săcălăşeni, Satu Nou, Cărbunar, Baia Mare, Cicârlău, Mocira etc. Prefectul a cerut ca astfel de deşeuri să fie evacuate în cazul în care depozitele nu sunt autorizate. Chiar şi în cazul în care sunt autorizate, depozitele trebuie monitorizate de către Garda de Mediu. Precizăm că scurgerile de uleiuri poluează solul şi apele, iar faptul că depozitele nu sunt îngrădite corespunzător afectează mediul înconjurător. În perioada următoare vor fi aplicate sancţiuni foarte drastice celor care nu respectă legea în acest domeniu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.