Sărbătorile de iarnă la ucrainenii de pe văile Ruscovei, Vişeului şi Tisei

0
1134

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Naşterea Mântuitorului în luna ianuarie, deoarece calendarul pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de cel oficial, la care Biserica Ortodoxă Română a trecut pe 1 octombrie 1924. Aceste sărbători după ritul vechi încep în 6 ianuarie, cu Ajunul de Crăciun, când copiii şi tinerii merg cu colindul la rude şi prieteni. În 13 ianuarie, pentru creştinii de rit vechi, va fi Anul nou, iar mai apoi Boboteaza.
Precum şi alte obiceiuri la ucrainenii de pe văile Ruscovei, Vişeului şi Tisei, şi nu numai, sărbătorile de iarnă sunt manifestări creatoare ale spiritualităţii rurale, în care diferitele evenimente din viaţa obştii sau individului sunt înălţate la stratutul de simbol.
Pe Valea Ruscovei, în comunele Poienile de sub Munte, Repedea şi Ruscova, pe Valea Vişeului în comuna Bistra, la Crasna şi în celelalte localităţi din Maramureş şi din ţară cu locuitori ucraineni, se celebrează Crăciunul prin colinde religioase. Copiii umblă pe la casele oameni­lor, vestesc Naşterea Mân­tuitorului. Îşi încep colinda doar după ce primesc răspunsul dat de gazdă la întrebarea: „Mojno kolieaduvate?’’, Primiţi colindătorii?” Copiii primesc cozonac, suc şi mulţumiri pentru colindă, dar şi bani.
După ce copiii se întorc la casele lor, întreaga familie se reuneşte la o masă de post, denumită „Cina Sfintei seri” (seatei veciur). Ziua Ajunului de Crăciun este de post, cu sarmale cu ciuperci, compot de prune uscate etc. La ora 24:00, se merge la slujba bisericească de la miezul-nopţii, după care se colindă la casele rudelor şi prietenilor.
În dimineaţa de Crăciun, credincioşii merg la biserică. Pe la ora 13, tinerii vin cu Viflaimul, colindă şi donează o anumită sumă de bani bisericii, strânşi de la cei care au fost colindaţi, după care se întorc acasă şi iau masa, cu sarmale cu carne, preparate din porc, peşte, ciorbe, borşuri, un păhărel de „cazanca”, vin şi bere.
În România trăiesc circa un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil vechi (ucraineni, ruşi-lipoveni, sârbi).
Sărbători fericite şi La Mulţi Ani!
Nicolae MIŞULEC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.