Neînfricata lume veche

0
622

S-au terminat sărbătorile, aşa că avem dreptul la amintiri. Unele chiar din imediata realitate. De pildă, cum a trecut un român din Maramureş cumpăna dintre ani în America. Deşi mi-am propus să nu mă mir, nu am reuşit să scap de curiozitatea stârnită de un Revelion peste Ocean. Am fost atent cum petrec americanii (cei văzuţi de mine) trecerea dintr-un an în altul. Nimic spectaculos.
Am avut şansa să fiu în Rehoboth Beach, cea mai prietenoasă aşezare din America pentru plajele ei. Cel puţin aşa arăta clasamentul preferinţelor pe anul trecut. Am reacţionat cu o mândrie a întâmplării când Horaţiu mi-a arătat topul în care reşedinţa noastră de vacanţă este aşezată în fruntea ieşirilor la Ocean din America.
Vara e foarte aglomerat, încât se potriveşte zicala cu “nu ai unde arunca un ac”.  Am reacţionat în tăcere: Ce Las Vegas! Ce Palm Beach, unde a petrecut şi domnul preşedinte revelionul! Să fiu sincer, nici nu mi-am dat seama că mă aflu într-un loc atât de râvnit. L-am bătut cu pasul de multe ori, în şederea noastră pe coasta atlantică, dar nu mi s-a părut ceva ieşit din comun. Ioana şi Horaţiu au lucrat câţiva ani aici. Mai buni martori nu am de unde să iau! E adevărat, apoteoza locului o vezi în lunile de vară.
Şi, totuşi, când mă plimbam seara, peripatetic, pe aleea de scândură groasă, adică pe…faleză, cu o privire mai atentă puteam desluşi că locul are o splendoare care nu se relevă la prima vedere. Aşezarea a fost serios înviorată în ultimii zece ani. S-a construit în ton cu vechiul. Nu-i nici un paradox. Aici ne întrec americanii. Apără cu sfinţenie şi cu legea fiecare parte de vechime. Care vechime, te întrebi? Două secole şi un pic. Folosesc paleontologia şi în acest sens cu o iscusinţă de invidiat.
Aici chiar am putea semăna cu ei. Mai ales că noi avem, încă, bucăţi mari de istorie, nu oase ale ei. Dar să nu mă îndepărtez de idee. Revelionul la americani are ceva din ceremonia trecerii fluviului. Când se adună o mână de oameni pentru a-ţi ura drum bun peste ape. În noaptea americană a Anului Nou m-am uitat la televizor. La CNN şi Fox. Şi pe aici reporterii politici au măcinat la moara alegerilor prezidenţiale. De aproape două luni m-am făcut prieten de televizor cu Donald Trump, Hillary Clionton, Ted Cruz, Bernie Sanders, Marco Rubio şi alţi republicani care se luptă pentru desemnare, în bătălia cu doamna Hillary. Apoi, a venit ştirea cu incendiul din Dubai, care a alertat presa americană. Cu vreo trei ore înainte de miezul-nopţii, am fost puşi în legătură directă cu Times Square, din New York, buricul celebrei metropole, de unde coboară mingea care vesteşte Anul cel Nou. Cel mai păzit loc în această noapte. Cei care s-au îndreptat spre piaţa timpului, să fie văzuţi la televizor, au fost controlaţi ca la aeroport. Mi-am amintit că, în urmă cu trei zile, am trecut prin acel loc în care se făceau pregătiri pentru noaptea dintre ani.
Spectacol de revelion? Nu prea există. Multe discuţii, râsete şi artificii din diverse locuri de pe glob. Doi reporteri au transmis în direct scene adecvate din diferite colţuri ale Americii. Nu-i ca la noi. Localurile se închid, chiar şi de Anul Nou, la ora unu. Fără comentarii.
Am tresărit când am aflat de la CNN că Transilvania a fost pusă de revista National Geographic pe locul prim ca destinaţie de vacanţă pentru anul în care am intrat. În Transilvania trebuie descoperită lumea din spatele legendei. Adică peisaje uluitoare şi oraşe pline de viaţă. Revista editată de National Geographic Society din SUA rămâne cu deschiderea de anul trecut pentru Maramureş. Pe care l-a numit neînfricata lume veche.
Viaţa în Maramureş, spun experţi în turism, continuă să fie trăită în funcţie de anotimpuri, vreme şi tradiţii. Adaug şi eu: cu o infuzie de modernitate. Da, la Breb, putem merge să vedem cea mai frumoasă imagine a Căii Lactee. Ori la Botiza, unde vacile preferă gustul curat al ierbii tăiate de coasă. Pentru această mîngîiere, a meritat să răsfoiesc timpul pe coasta răsăriteană a Americii. Recunosc, îmi place alintul pentru Maramureş. Parcă l-au citit pe Fănuş Neagu. Aşa, revelionul american mi-a fost împodobit de o inspirată metaforă.
La mulţi ani, neînfricată lume veche, cu oamenii tăi minunaţi!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.