15 ani de închisoare pentru omor

0
349

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului D.M., pentru infracţiunea de omor, prevăzută de art. 188 Cod penal. În esenţă, s-a reţinut că, în noaptea de 5/6 august 2014, pe fondul consumului de alcool şi a unui conflict spontan, inculpatul a agresat-o pe victima G.V., căreia i-a aplicat mai multe lovituri cu corpuri dure în zona capului, în urma cărora aceasta a decedat în data de 6 august 2014. Persoana vătămată G.I. s-a constituit parte civilă, cu suma de 15.000 lei.

Din probele administrate în cauză rezultă următoarele:
În seara zilei de 5 august 2014, inculpatul D.M. şi victima G.V. s-au deplasat împreună la locuinţa martorei B.M. (situată în Sighetu Marmaţiei), unde au consumat băuturi alcoolice, apoi s-au deplasat la locuinţa martorului V.M. unde inculpatul a intrat în casă, victima rămânând afară. În continuare, inculpatul şi victima au plecat de la locuinţa martorului, iar pe drum, cel dintâi i-a aplicat victimei mai multe lovituri la nivelul capului (dar şi a coastelor) cu corpuri dure în urma cărora aceasta a decedat la data de 6 august 2014, fiind găsită în aceeaşi zi, la o distanţă de circa 100 m faţă de casa martorului V.M., parţial dezbrăcată (nu avea pe ea cămaşa, iar pantalonii îi erau parţial traşi în jos şi avea picioarele atârnate de un gard viu).
Potrivit raportului de expertiză medico-legală, moartea victimei a fost violentă şi a fost cauzată de multiple contuzii cerebrale, cu fractură de bază a craniului, leziuni care s-au produs prin loviri active, repetate cu corp dur contondent (posibil piatră colţuroasă) şi proiectare ulterioară la sol cu loviri de planuri dure. Victima a mai prezentat şi fracturi ale coastelor, rupturi hepatice şi splenice, iar alcoolemia a fost de 1,60 la mie.
În faza de urmărire penală, inculpatul nu a recunoscut comiterea faptei, iar în faza de judecată nu a dat declaraţie. Declaraţiile martorilor l-au contrazis pe inculpat, iar raportul de expertiză criminalistică evidenţiază faptul că, pe pantofii inculpatului, ridicaţi cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa sa, s-au găsit urme de sânge uman cu un profil genetic identic cu cel al victimei.
În raport cu probele administrate, tribunalul a apreciat ca nesinceră declaraţia inculpatului, vinovăţia sa fiind dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă, fapta inculpatului D.M. întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de omor.
În consecinţă, instanţa de judecată l-a condamnat pe inculpatul D.M., domiciliat în Sighetu Marmaţiei, arestat preventiv, aflat la Penitenciarul Gherla, la 15 ani de închisoare, interzicerea pe o perioadă de 5 ani a unor drepturi, pentru infracţiunea de omor. Totodată, îl obligă pe inculpat să plătească părţii civile G.A.C., domiciliată în Sighetu Marmaţiei, suma de 10.000 lei – despăgubiri pentru daune morale şi părţii civile G.I., domiciliată în Sighetu Marmaţiei, suma de 5.000 lei – despăgubiri pentru daune materiale şi 5.000 lei – despăgubiri pentru daune morale.
Curtea de Apel Cluj a respins apelul declarat de inculpatul D.M. împotriva sentinţei penale a Tribunalului Maramureş şi deduce din pedeapsa aplicată durata arestului preventiv.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.