Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi-a omagiat patronul spiritual

0
1404

Mai este Eminescu un poet la modă? Ce mai alegem azi din vasta lui operă? Ce noi valenţe putem descoperi citindu-i opera? Se poate preda Eminescu şi altfel? Iată câteva întrebări la care îşi propune să răspundă proiectul “De-or trece anii“, ce se desfăşoară cu ocazia Săptămânii Eminescu, în perioada 12 ianuarie-15 ianuarie 2016, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Baia Mare.

Proiectul are ca scop trezirea sentimentelor de dragoste faţă de Limba şi literatura română, faţă de cei care au ridicat-o pe cele mai înalte culmi, faţă de cel mai mare poet al românilor. Educaţia pentru limba română şi pentru cei care au slujit-o cu credinţă, educaţia pentru valorizarea şi transformarea acestora în acte de civilizaţie la vârstele tinere se poate realiza eficient în şcoală prin programe instructiv-educative. Cunoaşterea, la nivelul lor de înţelegere, a vieţii şi a operelor scriitorului este un act de culturalizare pentru elevi. În şcoli există posibilităţi multiple în sprijinul îndrăgirii de către elevi a lumii cărţilor şi implicit a lecturii; RABELAIS spunea despre copil că ”…este un foc ce trebuie aprins şi nu un vas care trebuie umplut.” Eminescu… geniul… poetul naţional şi universal! …poetul nepereche!… Iată câteva motive bine întemeiate pentru care merită să ne amintim de Poet în fiecare an la 15 ianuarie… dacă nu în fiecare clipă…
DSCN2222În cadrul săptămânii dedicate omagierii poetului Mihai Eminescu, ziua de marţi, 12 ianuarie 2016, a fost una cu adevărat specială prin prisma faptului că în Sala festivă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” a avut loc lansarea cărţii SEDUCŢIA ABSOLUTULUI – Exerciţii de hermeneutică eminesciană a doamnei prof. dr. Terezia FILIP. La eveniment au participat cadre didactice şi elevi ai colegiului, întâlnirea fiind una aflată sub semnul iubirii de Eminescu. Autoarea şi-a prezentat lucrarea în faţa auditoriului, dovedind o dată în plus faptul că Mihai Eminescu şi spiritul său creator dăinuie peste veacuri, opera sa fiind o sursă inepuizabilă de simboluri, valori spirituale şi morale. Într-o lume românească actuală în frământare şi schimbare, tinerilor le este din ce în ce mai greu să găsească modele stabile, general valabile, aşa cum se întâmpla cu câteva generaţii înainte, când şcoala avea un rol decisiv în acest sens. Activitatea a fost coordonată de prof. Filip Remus.
Ziua de miercuri, 13 ianuarie 2016, i-a provocat pe elevii eminescieni la un quizz – Chestiunea Eminescu, o activitate-concurs în cadrul căreia aceştia au fost în situaţia de a descoperi amănunte din viaţa şi activitatea culturală a poetului, de a se interoga asupra lor, de a da răspunsuri, de a problematiza.
Acest tip de activitate extracurriculară a încercat să reducă cât mai mult posibil falia ce se cască între prezent şi trecut, între valorile momentului şi valorile perene, propunându-le elevilor un demers activ, competitiv, dar şi relaxant, care să-i apropie într-o altă manieră, de ce nu?, de o personalitate emblematică a culturii şi literaturii române, cum este cea eminesciană. Scopul unei asemenea activităţi ar putea fi crearea unei deschideri cultural-literare pentru elevii şi profesorii de liceu, dincolo de tiparul rigid al programei şcolare, precum şi promovarea valorilor autentice ale culturii române. Coordonatoarele acestei activităţi au fost prof. Monica Dana Cândea şi prof. documentarist Ramona Fonai
Sub auspicii eminesciene s-a desfăşurat joi, 14 ianuarie 2016, Concursul de creaţie literară ”Porni Luceafărul…”. Au participat cu creaţii proprii (poezie, proză, eseu) elevi ai Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu”, reuniţi în cadrul cenaclului literar ”Crisalide eminesciene”, condus de prof. Marioara Donca, coordonatoarea activităţii alături de prof. Codruţa Mureşan. Elevii participanţi au fost recompensaţi cu diplome şi premii în cărţi pentru originalitatea creaţiilor propuse.
DSCN2245Ziua de vineri, 15 ianuarie 2016, a adus alte două activităţi deosebite, încheind săptămâna dedicată poetului „nepereche” al tuturor românilor. Astfel, în cadrul unei activităţi outdoor “Dintre sute de catarge”, elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” au distribuit semne de carte realizate de ei înşişi, cu citate extrase din opera marelui poet. Această activitate s-a desfăşurat în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare, fiind coordonată de către prof. Şpan Adriana şi prof. Gavra Anca.
Sala festivă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” a găzduit un spectacol interactiv ce s-a vrut un alt mod de abordare a creaţiei eminesciene şi, nu în ultimul rând, a unor viziuni inedite asupra marelui poet.
Spectacolul şi-a propus interacţiunea cu spectatorii şi integrarea acestora în program, dinamizând astfel actul cultural şi preluând feed-back-ul imediat, ino­vând manifestările de acest gen. Prin această nouă abordare, s-a ţinut trează atenţia auditoriului şi l-a stimulat ca să li se alăture cu poeziile şi cântecele din creaţia eminesciană. Coordonatoarele acestui spectacol au fost prof. Mirela Ardelean, şef catedră limba şi literatura română, prof. Mihaela Popan  şi prof. dr. Mihaela Tarţa.
Toate aceste activităţi au fost realizate de către mem­brii Catedrei de Limba şi Literatura Română din Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu”, Baia Mare, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean, reprezentat de doamna inspector prof. Valentina Gabriela Todoran, Inspector şcolar pentru Limba şi Literatura Română, dar şi cu susţinerea conducerii  Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu”, reprezentată prin prof. Marius Crăciun – directorul colegiului şi prof. dr. Ileana Vasilescu – director adjunct. (t.l.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.