A fost aprobată finanţarea necesară pentru implementarea proiectelor majore de dezvoltare

0
761

Primarul Cherecheş a convins Consiliul Local să susţină proiectul privind obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021

Joi, 14 ianuarie 2016, a avut loc, la Căminul cultural din cartierul Firiza, şedinţa extraordinară a Consiliului Local Baia Mare. Convocată de primarul Cătălin Cherecheş într-un cartier al oraşului, din dorinţa de a apropia acest for al administraţiei locale de cetăţeni, şedinţa face parte dintr-un demers care va fi agreat cu certitudine de către băimăreni.
Lunar, şedinţele vor fi organizate în diverse cartiere ale oraşului, unii aleşi locali având astfel şi oportunitatea de a vedea la faţa locului care sunt problemele punctuale şi priorităţile cetăţenilor în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşului. Din păcate, deşi legea permite organizarea şedinţelor în teritoriu, unii consilieri nu au considerat oportună întâlnirea cu cetăţenii, social-democratul Ciprian Cozoplean fiind reperat la ora şedinţei luând masa într-un restaurant din Centrul vechi al oraşului. 13 aleşi locali au fost prezenţi la şedinţă, proiectele fiind aprobate, fapt care permite în continuare demararea implementării unor investiţii care vor contribui la dezvoltarea municipiului Baia Mare în următorii ani.
În cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Local, aleşii şi-au dat acordul în unanimitate pentru contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 100 de milioane de lei. Pe lângă proiectele majore cuprinse în caietul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, din această finanţare vor fi acoperite şi proiecte majore pentru dezvoltarea urbanistică a municipiului Baia Mare, respectiv pentru modernizarea şi reabilitarea întregii infrastructuri rutiere din oraş. Suma accesată prin finanţarea rambursabilă va putea fi recuperată după anul 2019 din fonduri europene.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
„Pentru că finanţările cu caracter european vor fi efective abia din 2019 încolo şi pentru că nu vom mai avea timpul să implementăm proiecte şi să finalizăm proiecte până la sfârşitul anului 2020, cel mai important lucru este să ne arătăm seriozitatea prin a acoperi astfel de proiecte importante printr-o finanţare rambursabilă. Un astfel de proiect de hotărâre este un proiect care demarează anumite proceduri şi aceste proceduri sunt aşezate pe câteva paliere. Primul palier este al adoptării unei hotărâri de principiu cu privire la contractarea unei creditări rambursabile. Al doilea lucru este acela de a demara o licitaţie cu privire la o astfel de creditare, al treilea lucru este acela de a obţine avizul Ministerului Finanţelor pentru o astfel de creditare, al patrulea lucru este acela de a face draft-ul de contract de finanţare cu societatea, respectiv banca care a câştigat licitaţia. Al cincilea lucru este aprobarea în Consiliu Local a contractului de finanţare. Ultimul lucru este semnarea propriu-zisă a contractului de finanţare. Bineînţeles că toţi aceşti şase paşi, la un moment dat, impun câteva condiţii. De exemplu, pe la pasul numărul patru trebuie să ai câteva studii de fezabilitate pentru proiectele pe care le finanţezi urmând ca la ultimul pas să deţii şi proiectele tehnice. Nu trebuie să ai în această fază chestiuni legate de evaluări exacte, pentru că nu ai de unde să cunoşti anumite lucruri”.

Proiecte majore de dezvoltare implementate din 2016 în Baia Mare

Din această finanţare, autoritatea locală va implementa o serie de proiecte importante pentru ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021. Este vorba despre achiziţionarea şi restaurarea integrală a clădirii istorice Minerul, restaurarea clădirii Minoriţilor, achiziţionarea sediului Remin şi al Hotelului Maramureşul care împreună cu actualul sediu al Primăriei să deservească ca sediu pentru Universitatea Baia Mare, precum şi achiziţionarea platformei Cuprom, locaţie unde urmează să fie realizat un Parc Industrial pentru industrii creative. Mai mult, din suma contractată se va realiza şi reabilitarea părţii istorice a clădirii Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, reabilitarea Pieţei Revoluţiei, demolarea şi reconstruirea Pieţei Albina şi Pieţei Izvoarele, readucerea râului Săsar în viaţa oraşului prin reabilitarea malurilor acestuia şi reabilitarea arhitecturală şi structurală a trei poduri peste Săsar, reabilitarea şi modernizarea Sălii Polivalente ”Lascăr Pană” astfel încât obiectivul să poată găzdui şi evenimente culturale, reabilitarea terenului de atletism şi a Ştrandului Municipal, obiectiv care se doreşte a fi transformat într-un complex acvatic cu funcţionalităţi atât în sezonul cald cât şi în cel rece. La aceste proiecte majore se adaugă şi planuri de dezvoltare demarate în infrastructura rutiera. Mai exact, din sumele obţinute se va reabilita şi moderniza toate tronsoanele rutiere şi trotuarele din municipiul Baia Mare, zonele intens afectate de lucrările de introducere a reţelelor de canalizare şi apă.

Majoritatea consilierilor locali au înţeles relevanţa paşilor pe care Baia Mare trebuie să îi facă pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii

La şedinţa extraordinară a Consiliului Local, din 23 de aleşi băimăreni au fost prezenţi doar 13. Este vorba despre Gabriela Hofer, Elena Cărăuşan, Noemi Vida, Istvan Ludescher, Teodor Ardelean, Ştefan Pop, Ştefan Lupşe, Radu Micle, Laura Ghinea, Ioan Mandra, Dorel Mureşan, Marinel Rob şi Mihai Moroz. „Astăzi (14 ianuarie n.r.), acesta este Consiliul Local. Astăzi, aceşti 13 consilieri locali sunt cei care reprezintă cu adevărat Baia Mare. Consider că astăzi, pe aceşti oameni se poate baza oraşul. În rest, sunt doar nişte păpuşi manevrate de nişte interese politice, economice care nu au nicio treabă cu dezvoltarea oraşului, cu interesele oraşului, cu dorinţa noastră de a deveni Capitală Europeană a Culturii. Mulţumesc că aţi pus oraşul pe linia corectă, fermă, spre a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Mulţumesc că prin ceea ce aţi făcut astăzi şi prin votul dumneavoastră aţi dat principala şansă municipiului Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi asigurarea finanţării pentru proiectele din caietul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Este o chestiune pe care doar Baia Mare a făcut-o. Alţii, celelalte trei oraşe nu au specificat în mod concret pe ce se bazează raportat la candidatură. Doar Baia Mare şi-a asumat această chestiune, să ia o finanţare rambursabilă pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii. Bineînţeles, banii aceştia pot fi ulterior recuperaţi şi din fonduri europene. Noi ne-am arătat seriozitatea ca autoritate locală prin votul dumneavoastră că ne dorim prin orice fel de mijloace legale şi prin demersul nostru administrativ să devenim Capitală Europeană a Culturii şi tratăm cu cea mai mare seriozitate acest lucru”, a declarat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

foto mic colaj pag 1 graiulCătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
„Este vorba despre un sistem complet, integrat pentru monitorizarea video. Nu este un proiect care să fie relevant doar pentru monitorizarea traficului rutier, ci este un proiect important pentru gestionarea tuturor chestiunilor care ţin de ordine publică. În toate cartierele municipiului vor fi 900 de camere video. Este un proiect care va face ca cetăţeanul să se simtă protejat şi în primul rând vom descuraja infracţionalitatea şi pe cei care realizează infracţiuni sau contravenţii, îi vom putea identifica foarte uşor pe cei care vor face astfel de fapte. Proprietăţile noastre, familiile noastre, oraşul nostru va putea fi absolut protejat şi cred că este o investiţie care protejează alte investiţii ale oraşului, dar şi ale fiecărei familii sau ale fiecărui cetăţean în parte”.

Municipiul Baia Mare va fi împânzit cu 900 de camere de supraveghere

Un alt proiect important aprobat la ultima şedinţă a aleşilor locali băimăreni este legată de monitorizarea video. În maximum două luni, municipiul Baia Mare va fi împânzit cu 900 de camere de supraveghere. Consilierii locali au aprobat documentaţia tehnico-economică pentru realizarea investiţiei. Potrivit proiectului, camerele de supraveghere vor fi montate în cele mai circulate zone ale municipiului, locuri de joacă, parcuri, unităţi şi clădiri care se află în proprietatea administraţiei locale, precum şi la intrările în oraş dar şi în intersecţiile aglomerate. Acestea vor fi conectate la un dispecerat amenajat în sediul Poliţiei Locale care va fi supravegheat în permanenţă. O astfel de investiţie ar reduce drastic nivelul infracţionalităţii.

Camere fixe şi mobile de ultimă generaţie vor supraveghea în permanenţă întreg oraşul

Camerele care urmează să fie montate vor fi de două tipuri, fixe şi mobile, majoritatea dintre ele fiind orientate către zonele de interes, locuri de joacă, parcuri, şcoli, creşe, grădiniţe, precum şi unităţi şi clădiri care se află în proprietatea municipiului Baia Mare. Mai mult, un număr de 72 de camere cu rotaţie, care vor citi inclusiv numerele de înmatriculare ale autovehiculelor, vor fi montate la intrările în oraş şi în toate intersecţiile aglomerate. Acestea vor fi amplasate pe stâlpii de iluminat şi pe stâlpii de susţinere a liniei de contact pentru troleibuz. Tot ce înseamnă conectarea acestor camere va fi realizată la un dispecerat amenajat la sediul Poliţiei Locale, unde vor fi montate în primă fază şase monitoare şi vor fi supravegheate în permanenţă, 24 din 24 de ore, de către poliţişti locali. Prin acest demers va creşte calitatea şi siguranţa vieţii în municipiul Baia Mare. Camerele şi tot ce înseamnă sistemul de monitorizare sunt de ultimă generaţie. Următorul pas pentru realizarea investiţiei este organizarea procedurii de licitaţie pentru montarea acestor camere de supraveghere.

Echipele de handbal feminin şi masculin pot fi preluate de Clubul Sportiv Minaur

Autoritatea locală a salvat cele două echipe de handbal, HCM Baia Mare şi Minaur. Aleşii locali au aprobat preluarea de către Clubul Sportiv Minaur Baia Mare, înfiinţat la nivelul administraţiei locale, a celor două echipe. Mai mult, în urma votului exprimat de către consilierii locali, în organigrama clubului de drept public a fost adăugată şi funcţia de preşedinte onorific. Aceasta va fi ocupată de către antrenorul emerit Lascăr Pană. Echipa de handbal masculin va fi prima care va fi preluată de către Clubul Sportiv Minaur, astfel că primul meci oficial susţinut de către aceş­tia va fi sub noul club. Fetele de la HCM Baia Mare vor fi preluate abia la finalul sezonului competiţional, deoarece sunt angrenate în Champions League, unde au şanse acum să se califice în sferturile de finală.
Protocolul de predare-primire dintre Clubul Sportiv Minaur şi Handbal Club Municipal Baia Mare va fi supus atenţiei consilierilor locali într-o viitoare şedinţă. Reprezentanţii Administraţiei Publice Locale au arătat că doresc să preia în Clubul Sportiv Minaur şi echipa de fotbal FCM Baia Mare.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
„Am început de ceva timp demersurile pentru a constitui acest club, un club care aparţine exclusiv municipiului şi nu are niciun fel de componentă privată. Şi mi se pare din punct de vedere legal şi moral mult mai util să finanţăm entităţi care aparţin oraşului nostru. Am obţinut şi avizul Federaţiei Române de Handbal în acest sens şi putem să facem în următoarea perioadă paşii procedurali pentru a prelua jucătorii celor două echipe, palmaresul, respectiv locul în cele două Ligi Naţionale de handbal fete şi băieţi. În acest fel dăm credibilitate unui demers sportiv, unui proiect care vrem să fie unul de înaltă ţinută chiar la nivel european şi în primul rând respectăm o anumită tradiţie a oraşului în această zonă de handbal. Am introdus postul de preşedinte onorific pentru acest club şi cred că din respect şi apreciere faţă de ceea ce a făcut pentru sportul, pentru handbalul băimărean, maramureşean, domnul profesor Lascăr Pană va fi cel pe care îl vom nominaliza preşedinte onorific al acestui club”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.