Activităţi la Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene

0
716

La împlinirea a 166 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, Secţia pentru copii şi filiale a Bibliotecii Judeţene ,,Petre Dulfu” din Baia Mare a organizat o serie de evenimente omagiale, desfăşurate la sediul bibliotecii, la Filiala ,,Traian” şi la Şcoala ,,Nicolae Iorga”.
În 14 ianuarie, Mihai Eminescu a fost aniversat de copiii de la Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Iorga” (director prof. Mihai Boloş), în parteneriat cu Filiala ,,Nicolae Iorga” (bibliotecar Mirela Avram). Cuvântul de deschidere a fost adresat de directorul şcolii, acesta aducând un invitat surpriză, pe actorul Paul Antoniu, care a  prezentat două poeme în proză, mai puţin cunoscute, dedicate lui Mihai Eminescu: ,,Basm” de Geo Bogza şi ,,Legământ” de Grigore Vieru. Sub titlul ”La steaua care-a răsărit”, elevii clasei a IV-a D au prezentat informaţii despre viaţa şi opera poetului şi un recital de poezie, coordonaţi de învăţătoarea Mihaela Todaşcă şi bibliotecara Titiana Tomoioagă. Bibliotecara Mirela Avram de la Filiala ”Nicolae Iorga” a realizat şi prezentat expoziţia de carte ”Trecut-au anii…”.
Vineri, 15 ianuarie, Filiala ,,Traian” a bibliotecii a desfăşurat, în colaborare cu elevii clasei a II-a A de la Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir” (director prof. Gavril Paşca), coordonator, învăţătoarea Maria Mihnea, activitatea ,,Eminescu printre noi”. În deschidere, bibliotecara Voichiţa Mureşan a prezentat copiilor biografia lui Mihai Eminescu, în format power point, precum şi un film cu viaţa poetului, în lectura actorului Ion Caramitru. Sub genericul ,,Ştiaţi că?…”, bibliotecara Ioana Dunca le-a stârnit copiilor curiozitatea în legătură cu unele detalii ale vieţii poetului. Activitatea a continuat cu un recital de poezie susţinut de copii şi cu o mică expoziţie de artă plastică inspirată din scrierile eminesciene. Expoziţia de carte ,,Toate-s vechi şi nouă toate”, prezentată de bibliotecara Rodica Hossu, a încheiat activitatea.
La sediul bibliotecii, Secţia pentru copii, în colaborare cu Şcoala Gimnazială ”Nichita Stănescu” (dir. prof. Breitkopf Marieta), clasele V-VIII, au desfăşurat seminarul ,,Vocaţia luminii în opera eminesciană”, profesor coordonator Simona Bănică. Actorul băimărean Claudiu Pintican a susţinut un recital ,,Eminescu”, fragment din spectacolul ,,Pe mine mie… redă-mă”. Activitatea a continuat cu fragmente muzicale interpretate de corul şcolii, acompaniat de profesor Alina Andreicuţ, şi cu eseurile copiilor cu tema: Lumina în opera lui Mihai Eminescu.
”Însemnări despre Mihai Eminescu” şi ”Eminescu în ediţii dedicate copiilor” au fost expoziţiile de carte realizate de bibliotecarele Secţiei pentru copii.
Corina Şpan, şef Secţie pentru copii şi filiale, a prezentat informaţii inedite despre Eminescu şi cărţi rare şi foarte vechi, una fiind tipărită în timpul vieţii poetului – selectate de bibliotecarul Laviniu Ardelean, din fondul de carte veche al bibliotecii. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.