Măsuri mai drastice pentru munca la negru

0
773

Peste 40 de persoane din Maramureş au fost depistate că munceau la negru în cursul anului 2015. Inspectorii de muncă maramureşeni au găsit 29 de angajatori care utilizau muncitorii fără a le încheia formele legale de muncă. Oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureş (ITM) speră că, în acest an, strategia pentru combaterea muncii la negru să se modifice, iar amenzile să fie mult mai drastice. Tot anul trecut, în domeniul relaţiilor de muncă au fost înregistrate aproape 3.000 de neconformităţi, pentru toate acestea aplicându-se avertismente sau sancţiuni contravenţionale. De asemenea, anul trecut s-au semnalat 4 accidente de muncă mortale.
Pe parcursul anului 2015, inspectorii de muncă maramureşeni au verificat 1.632 de unităţi din judeţ. În cadrul verificărilor, s-au constatat 2.849 de nereguli, fiind dispuse măsuri de sancţionare pentru 299 de agenţi economici „În total, am aplicat 442 de sancţiuni, din care 128 au fost amenzi şi 314, avertismente. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 802.600 de lei”, a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureş (ITM), Dragoş Năcuţă (foto). Din totalul amenzilor aplicate, jumătate au fost pentru munca la negru, respectiv 430.000 de lei. De altfel, inspectorii de muncă maramureşeni speră că, în acest an, strategia pentru diminuarea muncii fără forme legale, să se modifice. Asta ar însemna că amenzile aplicate pentru fiecare persoană prinsă că lucrează fără un contract de muncă vor porni de la 10.000 de lei şi vor ajunge până la 20.000 de lei. În ce priveşte celelalte neconformităţi semnalate, acestea se referă la negarantarea în plată a salariului minim pe economie, neînregistrarea datelor în Registrul de evidenţă electronică a salariaţilor, nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, a dispoziţiilor privind munca de noapte sau repausul săptămânal.

Mircea Onea si Dragos Nacuta 008Nereguli în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă

Pe de altă parte, inspectorii de muncă au declarat că în ce priveşte domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, au fost verificate cu 43% mai multe unităţi faţă de anul 2014. Pentru cele 1.796 de neconformităţi găsite, s-au dat aproape 2.000 de amenzi, în cuantum de 493.000 de lei. „Cele mai frecvente deficienţe constatate se referă la lipsa semnalizării de securitate şi sănătate în muncă, instruirea insuficientă a lucrătorilor, nefinalizarea verificării periodice a sănătăţii angajaţilor, de către medicul de medicina muncii sau neacordarea echipamentului de protecţie. Neregulile au fost constatate, cu preponderenţă, în comerţ şi industrie, acolo unde au fost date cele mai multe amenzi, respectiv 1.738. Alte 35 de sancţiuni au fost în agricultură şi silvicultură, 32, în industria extractivă, adică balastiere, cariere şi alte 19 amenzi au fost înregistrate în domeniul transporturilor”, a menţionat Dragoş Năcuţă.

Accidente de muncă

În ce priveşte accidentele de muncă, în 2015, la nivelul judeţului Maramureş au fost constatate 133 de astfel de situaţii, din care 4 au fost mortale, iar restul s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă. Majoritatea accidentelor au fost în industria prelucrătoare, respectiv 85, iar 3 au fost mortale. În construcţii şi transporturi s-au constatat câte 10 accidente, în comerţ, 6, iar în agricultură şi silvicultură, 5, din care unul a fost mortal.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.