Alegeri americane

0
521

De cum am ajuns în America, mi s-a spus ca la întâlniri să ocolesc două subiecte: politica şi religia. M-am convins de asta în împrejurările prin care am trecut. Şi, totuşi, nu-i o chestiune interzisă. Eu am purtat cu mine curiozitatea profesională. De aceea, în multe seri am urmărit dezbaterile din campania pentru alegerile prezidenţiale. Mai ales la republicani. Am avut şansa să văd în direct prima dezbatere televizată. Cum s-ar zice, pe Donald Trump, cu ai lui, şi pe Hillary Clinton, cu ai ei.
Pe lângă temele sobre, la ordinea timpului în America, nu a lipsit nici spectacolul confruntării, în limitele lui rezonabile. Donald Trump este pata de culoare în această campanie. La început, majoritatea analiştilor l-au socotit un măscărici, şi nu i-au dat mari şanse. Dar el a răsturnat toate estimările şi s-a instalat, până acum, în fruntea plutonului candidaţilor republicani. Este amator şi întreţinător de spectacol. Într-o seară a apărut la CNN cu un vultur dresat pe umăr. Se ştie, vulturul este simbolul Americii. Căreia, spune Trump, îi trebuie furie şi energie. Mai face şi confuzii. Plasează Parisul în Germania. Este însă un om de afaceri cu o avere estimată la peste patru miliarde de dolari, după revista Forbes.
Şeful biroului Deutsche Welle din Washington constată într-un articol: ce ironie a istoriei că sondajele îl indică drept favorit la fotoliul prezidenţial pe Donald Trump, un miliardar cu rădăcini germane, care spune deschis că vrea să închidă graniţele pentru latino-americani şi musulmani. Ghimpe în coastă îi stă senatorul de Texas, Ted Cruz, cu mama, Eleonor, născută în oraşul în care locuiesc şi eu, Wilmington. Cruz este un critic frecvent al preşedintelui Obama, numindu-l socialist total. A denunţat acordul nuclear cu Iranul, se opune căsătoriilor de acelaşi sex şi legalizării marijuanei, neagă că încălzirea globală este o problemă. Magnatul Soros îi atacă şi pe Trump şi pe Cruz şi regretă că nu a susţinut-o pe doamna Clinton când a trebuit.
Sondajele arată că texanul Cruz poate fi un candidat de temut pentru Hillary Clinton, dacă va fi desemnat de republicani. Pe când  Trump ar fi o pradă uşoară. O mare parte dintre americani sunt sătui de “tirania corectitudinii politice” şi de aceea îl preferă pe miliardar. Care nu se sfieşte să-i atace şi pe ai lui şi pe democraţi. Totuşi, sunt voci republicane care susţin că Trump nu poate fi un avantaj, deoarece prin declaraţiile sale incendiare îndepărtează de la vot importante segmente de populaţie. Cum ar fi cel hispanic, necesar pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Eu merg pe Ted Cruz sau Marco Rubio.
În tabăra democraţilor, lucrurile parcă sunt aşezate, Hillary Clinton, fost secretar de stat şi soţie de preşedinte, nu poate pierde nominalizarea. Se confruntă, însă, cu probleme de sinceritate în legătură cu folosirea unei adrese private în chestiuni de serviciu. Cercurile democratice au luat în calcul şi candidatura lui Joe Biden, actualul vicepreşedinte al SUA, un alt locuitor al oraşului Wilmington, reşedinţa mea pentru o vreme. Acesta a refuzat însă. Doamna Hillary se confruntă şi cu imaginea soţului Bill. Care a şi fost sfătuit să nu-i mai stea în preajmă, deoarece vorbeşte necontrolat şi nu-i aduce voturi.
În general, alegerile pentru Casa Albă sunt privite cu mare interes  de toată lumea. Mai ales în această perioadă cu mari frământări politice. Acum, americanii sunt preocupaţi de terorism şi mai apoi de inechitatea veniturilor. Aici poziţia doamnei Clinton, cu experienţă în materie de politică externă şi securitate naţională, constituie un serios avantaj.
Europa este suficient de tensionată. Frontul estic simte prezenţa Kremlinului. Bate vînt de criză şi prin Orientul Îndepărtat. De aceea se aşteaptă de la noul preşedinte american o abordare mai fermă în materie de securitate. Până una alta, Barack Obama a susţinut ultimul discurs despre starea naţiunii americane. Obama a profitat de ocazie pentru a răspunde republicanilor care i-au criticat performanţele în funcţia de comandant suprem: „V-am mai spus că discuţiile despre declinul economic al Americii sunt gogoşi politice. Ei bine, tot aşa e şi ce auziţi despre duşmanii noştri care ar deveni mai puternici în vreme ce America devine mai slabă. Statele Unite ale Americii sunt cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Punct”, a afirmat liderul de la Casa Albă.
Eu mi-aş dori un preşedinte american care ştie unde este România şi care este capitala ei. Să nu mute Bucureştiul în altă ţară. Şi să vină şi pe la noi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.