Piraţii de invenţii îl copiază pe băimăreanul Petruţ

0
514

Inventatorul Ioan V. PETRUŢ din Baia Mare a venit la redacţie şi ne-a arătat Brevetul de invenţie nr. 127.739, nu­mit „Instalaţie de semnalizare a frînei auto defecte”, emis de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
Dacă plăteşte în fiecare an taxa de menţinere a brevetului, Ioan Petruţ şi colaboratorii săi au şansa să îşi valorifice invenţia. După 20 de ani de la brevetare, invenţia poate fi aplicată, fără de plată, de către oricine – devine bun public. Brevetul nr. 127.739 se referă la semnalizarea printr-un led roşu, amplasat la bordul autovehiculului, atunci cînd instalaţia de frînare se defectează în timpul mersului. Dacă vreunul din elementele instalaţiei de frînare se fisurează, atunci o electrovalvă va bloca imediat aerul sau lichidul de frînare, pînă la repararea defecţiunii. Ioan Petruţ este dispus să vîndă invenţia, pentru a fi aplicată. Instalaţia a fost experimentată pe autoturisme, autocamioane, autobuze, TIR-uri – cu succes. Utilizarea acestei invenţii ar evita accidentele grave produse de defectarea frînei.
brevet de inventie s_0002Ioan Petruţ este cunoscut şi pentru inventarea „periei cu duş”, cum i-a spus el, invenţie premiată la Salonul de Inventică din Iaşi, în anul 2006. Dar de atunci nici un fabricant de produse sanitare nu a venit la el să-i cumpere invenţia şi să o aplice. Însă în formă uşor modificată au apărut multe „perii rotative”, fabricate de două concerne internaţionale, una din China şi una din Germania (cu renume), care nu au aşteptat să treacă 20 de ani de la brevetarea invenţiei lui Ioan Petruţ, ci au preluat ideea, au făcut unele modificări (de nuanţă), au schim­bat denumirea produsului şi l-au scos pe piaţă. Bravo lor! Ioan Petruţ nu se poate bucura că ideea sa este aplicată de alţii, ar fi preferat ca firme din România să cumpere patentul şi să aplice invenţia, şi să o apere de aşa-zişii piraţi de idei, invenţii şi inovaţii.
Ioan Petruţ este membru în Societatea Inventatorilor din România, dar organizaţia este doar profesională, nu are fonduri să îi susţină pe inventatori, ca aceştia să-şi protejeze invenţiile. Ideile îi vin mereu, acum Ioan Petruţ lucrează la un lanţ antiderapant cu gheare (la viteză mică, ghearele sînt active, iar la viteză mare, se retrag). Are telefonul 0747-282062.

Ioan NEGRU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.