Sigheteanca Hedi Fried, decorată la Stockholm

0
379

Mâine, 26 ianuarie, Ambasada României în Regatul Suediei şi Institutul Cultural Ro­mân de la Stockholm organizează o serie de evenimente pentru mar­carea în Suedia a Zilei Internaţionale a Victime­lor Holocaustului.
Va avea loc ceremonia de decernare a Ordinului Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler doamnei Hédi Fried, născută la Sighet, psiholog şi scriitor din Regatul Suediei, supravieţuitoare a lagărelor de la Auschwitz şi Bergen-Belsen. Decoraţia a fost conferită, primăvara trecută, de Preşedintele României, Klaus Iohannis, “în semn de profund respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de exterminare, pentru contribuţia deosebită avută la promovarea valorilor toleranţei şi la mai buna cunoaştere a istoriei Holocaustului”. Decoraţia va fi înmânată de către ES  Iulian Buga, Ambasadorul României în Regatul Suediei.
Reamintim că, de la Sighet, Hedi Fried a fost deportată, împreună cu familia, la Auschwitz, în 1944. Părinţii săi au fost ucişi acolo la puţin timp. După un an de chinuri crude prin lagărele de exterminare, Hedi şi sora sa au emigrat în Suedia, unde  Hedi a devenit psiholog. A constituit grupuri speciale pentru psihoterapia supravieţuitorilor Holocaustului. Aşa a şi ajuns unul dintre protago­niştii filmului documentar american „Ultimul supravieţuitor”. Hedi Fried a scris patru cărţi despre viaţa sa. Guvernul suedez i-a acordat medalia  pentru merite civile deosebite. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Stockholm. În ciuda vârstei înaintate (92 de ani), Hédi Fried continuă să participe activ la diverse programe de rememorare a Holocaustului, atât în Suedia, cât şi pe plan internaţional.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.