„Facem tot ceea ce este necesar ca Baia Mare să devină capitala verde a României” – Cătălin Cherecheş, primarul municipiului

0
2339

• De la primarul care pune suflet la omul care a pus Baia Mare pe harta oraşelor importante din România •

Primarul care a deschis larg porţile municipiului Baia Mare spre o dezvoltare fără precedent în istoria oraşului a acceptat să fie subiectul unei serii de interviuri care vor fi postate în zece părţi pe site-ul www.actualmm.ro şi vor fi publicate şi în paginile cotidianului Graiul Maramureşului. Zece teme de discuţie importante, întrebări din domenii de interes pentru comunitate. Vă propunem o altă abordare faţă de clasicele interviuri, o abordare care ne va permite să îl înţelegem mai bine pe Cătălin Cherecheş, de la primarul care pune suflet la omul care a pus Baia Mare pe harta oraşelor importante din România.

Primul subiect dezbătut în cadrul acestui demers a fost despre dezvoltarea economică şi locuri de muncă, în timp ce a doua temă reflectă dorinţa de a transforma Baia Mare în capitala verde a României. Mediul este un subiect important pentru comunitatea băimăreană care suportă şi astăzi stigmatul de fost oraş minier, dar şi cel al accidentului ecologic de la Aurul, din anul 2000. Acest episod ne-a atras într-o zonă de celebritate negativă, prin prisma poluării, punând o ştampilă care încă apasă greu pe cartea de vizită a oraşului. În acest context, eforturile pe care municipalitatea băimăreană, prin iniţiativa lui Cătălin Cherecheş, le depune de aproape cinci ani pentru a transforma Baia Mare într-o oază verde, sunt cu atât mai necesare. Înainte de a trece la ceea ce s-a realizat deja în ultimii cinci ani la acest capitol, punem accent pe probabil cel mai major proiect din punct de vedere al mediului şi al economiei în oraşul nostru.

cc proiecte baia mare1Parcul Natural Firiza, o oază de verde care va genera şi dezvoltare economică prin turism

De ce este necesar un proiect de genul Parcului Natural Firiza pentru Baia Mare?

Am demarat în urmă cu doi ani de zile acţiunile pentru instituirea regimului de arie naturală protejată de interes naţional a bazinului hidrografic Firiza. Este vorba de peste 20.000 de hectare, în mare parte acoperite de păduri de fag de mare valoare ecologică şi economică, exploatate în mod judicios de-a lungul istoriei. Zona a fost şi puternic afectată de poluarea industrială specifică industriei extractive şi de procesare a minereurilor, dar şi-a păstrat caracterul natural şi funcţionalitatea proceselor ecologice într-un mod exemplar. Speciile şi habitatele specifice Carpaţilor la aceste altitudini sunt prezente într-o stare favorabilă de conservare, în principal datorită modului în care comunitatea care a depins de această zonă a ştiut să o gestioneze. Sunt conştient de toate aceste valori şi cred că este o datorie morală pe care o avem de a păstra intactă această zonă, de a o promova şi prin ea de a ne promova pe noi, băimărenii. Pentru că scopul principal pentru înfiinţarea Parcului Natural Firiza este acela de a conserva pentru generaţiile actuale şi viitoare o zonă cu păduri de valoare ecologică şi economică, atât prin produsele oferite cât şi prin servicii, care străjuie şi garantează sursa de apă a peste 200.000 de locuitori, adăpostesc trei comunităţi umane perfect integrate în peisaj şi o piramidă trofică completă şi funcţională. Pentru mine acest proiect, pe lângă importanţa pe care o are în dezvoltarea oraşului nostru, este important şi pentru că este un demers legat de memoria tatălui meu. Dorel Cherecheş, tatăl meu, mi-a insuflat iubirea faţă de pădure, de mediul înconjurător, el fiind cel care a gândit înfiinţarea parcului Natural Munţii Maramureşului, un om care şi-a dedicat toată viaţa şi activitatea în scopul protejării pădurilor. Sunt convins că de acolo unde e acum, din ceruri, este fericit să vadă că am învăţat lecţiile pe care mi le-a dat şi că munca sa este continuată.

Parcul Natural Firiza este un proiect major care înseamnă dezvoltare economică, dar şi un pas mai aproape spre dorinţa de a deveni capitala verde a României. Ce avantaje concrete atrage după sine implementarea acestui proiect?

Turismul va fi o activitate curentă în Parcul natural Firiza, pe lângă că urmărim menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura prin protejarea diversităţii habitatelor şi peisajului, să promovăm păstrarea folosinţelor tradiţionale ale terenurilor,să încurajăm şi să consolidăm activităţile, practicile şi cultura tradiţională a populaţiei locale. Ne dorim să oferim publicului posibilităţi de recreere şi turism, să încurajăm activităţile ştiinţifice şi educaţionale. Prelucrările floristice au constatat că în zona montană a Gutâiului şi Ignişului vegetează 952 specii de plante spontane, aparţinând la 195 familii. Fauna Parcului Natural Firiza este în strânsă corelaţie cu ecosistemele acestuia, fiind predominantă fauna specifică pădurilor, cu accente date de prezenţa lacurilor Strâmtori, Berdu şi Bodi Ferneziu. Toate acestea fac ca suprafaţa bazinului Firiza să se recomande ca arie protejată de interes naţional, dar oferă cadrul ideal prin care Baia Mare se poate dezvolta economic şi pe filiera turismului.

cc proiecte baia mare4Turiştii şi românii din alte oraşe îi scriu primarului mesaje de felicitare pe Facebook pentru modul în care sunt amenajate zonele verzi în Baia Mare

În ultimii patru ani au fost realizate plantări masive în Baia Mare, de la parcuri şi zone publice şi până în cartiere, peste tot. Ce înseamnă aceste acţiuni în cifre?

Din dorinţa de a fi în asentimentul cetăţenilor am pus accent pe curăţenie, dar şi pe înfrumuseţarea oraşului nostru cu flori şi arbori ornamentali. Şi asta nu doar în zonele centrale, cum se obişnuieşte în mai toate oraşele din ţară, ci şi în cartiere şi la intrările în oraş, în parcuri, grădiniţe, şcoli şi licee, în sensurile giratorii, peste tot unde am putut, am amenajat o zonă verde. S-au plantat din 2012 încoace 16000 de arbori şi arbuşti pe toată raza municipiului Baia Mare. Este vorba de stejar roşu, platani, mesteacăn şi alte specii, dar şi 17000 de trandafiri şi alte tipuri de flori. Urmează să mai amenajăm şi alte zone verzi decât cele existente deja pentru că îmi doresc ca fiecare cetăţean, indiferent de cartierul sau zona în care locuieşte, să se poată bucura de aceleaşi beneficii ca şi cei care locuiesc în zonele mai centrale. Am reuşit în ultimii patru ani să avansăm la acest capitol, dar mereu este loc de mai bine. Mă bucur foarte mult când turişti sau români din alte oraşe care tranzitează Baia Mare îmi scriu mesaje pe Facebook şi ne felicită pentru modul în care gestionăm curăţenia şi estetica oraşului. Înseamnă că totuşi aceste eforturi nu sunt în zadar.

cc proiecte baia mare9Parc nou şi modern amenajat în zona Coloniei Topitorilor

Urmează să amenajaţi un nou parc public cu diverse funcţiuni pentru petrecerea timpului liber pentru băimăreni de toate vârstele, mai ales pentru copii, într-o zonă care nu a beneficiat foarte mult de atenţia administraţiei publice locale. Despre ce este mai exact vorba?

Este vorba despre un parc pe care ne dorim să îl amenajăm în zona Coloniei Topitorilor, la poalele dealurilor limitrofe ale oraşului, pe o suprafaţă de aproximativ 15.000 de metri pătraţi. În apropiere mai avem un teren liber, de aproximativ patru hectare, care împreună cu prima zonă pe care o vom amenaja ar putea deveni un parc important de recreaţie pentru locuitorii din zonă şi nu numai. Pentru că între cele două terenuri curge râul Firiza, ne gândim să le legăm printr-o pasarelă pietonală, într-o a doua fază a amenajării acestui parc. În prima fază, amenajăm un parc de joacă pentru copii, unde vom avea spaţii diferenţiate pe grupe de vârstă,cu mobilier adecvat vârstei. Accesul principal se va realiza la intersecţia străzilor Splaiul Republicii cu strada Alba Iulia. Vor fi şi alei pietonale, dar şi piste pentru biciclişti, dar şi un pavilion administrativ unde vor fi grupuri sanitare. Vom amplasa şi o pergolă, o construcţie din lemn care va avea rolul de a crea spaţii umbrite şi semiprotejate, la baza ei urmând să plantăm trandafiri căţărători care vor crea la final un tunel floral. Tot aici vom amenaja un teren de mini fotbal şi unul de baschet, dar şi o pistă pentru role şi skateboard. Copii mici vor avea parte de dotări care ţin de jocurile educaţionale, ansambluri multifuncţionale, tobogane, leagăne, căluţi pe arcuri, cei mai mari de tiroliană, leagăne rotative şi un ansamblu de căţărat, iar tinerii vor putea juca fotbal şi baschet, respectiv vor putea să practice sporturi uşor mai extreme. Vom amplasa bănci, coşuri de gunoi, suporturi pentru biciclete, mese şi scaune de lemn, cişmele, vor exista deci toate funcţiunile pentru un parc în care cetăţeni de toate vârstele îşi vor putea petrece timpul liber.

cc proiecte baia mare3Parcul Public Central, oaza de verde din inima oraşului

Parcul Public Central este cea mai nouă atracţie din Baia Mare, situată în centrul oraşului. Ce funcţiuni aţi creat aici pentru cetăţeni şi turişti?

Parcul Public Central şi-a deschis oficial porţile în 2 decembrie 2015 şi cu certitudine va fi un loc foarte apreciat mai ales în anotimpul cald. Se întinde pe o suprafaţă de patru hectare şi reprezintă o atracţie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, funcţiunile de petrecere a timpului liber fiind numeroase. Am investit aici aproape patru milioane de euro din fonduri europene. Avem un labirint verde, care reprezintă o dotare unică la nivel de parcuri publice în România, labirint care are aproximativ un kilometru. În parc au fost amenajate pavilioane, căsuţe, locuri de joacă şi de recreere. Găzduim aici şi colecţia de cactuşi a renumitului sculptor Vida Gheza, iar copiii se pot bucura de cel mai înalt ansamblu de joacă din România. În interiorul parcului au fost realizate jardiniere cu plante medicinale şi aromatice precum şi o fântână arteziană cu însemne zodiacale. cc proiecte baia mare7Acest parc care se află la intersecţia a trei cartiere ale municipiului, înainte era o zonă depreciată, abandonată a oraşului pe care am redat-o comunităţii. Am generat diverse tipuri de dotări, atât pentru copii cât şi pentru cei care iubesc natura şi diversitatea naturii. A fost o muncă delicată pentru că a fost o muncă de migală o muncă de detaliu. Am dorit ca fiecare alee, fiecare bancă, fiecare corp de iluminat să fie ales cu foarte multă atenţie pentru că ne dorim foarte mult chiar dacă vorbim despre finanţări din bani europeni să facem lucruri de cea mai înaltă calitate şi la cel mai înalt standard. Vom amenaja aici în acest an şi un teren de tenis, pentru a oferi ocazia cetăţenilor să practice acest sport în cadrul parcului, în cele mai bune condiţii.

cc proiecte baia mare6Câmpul Tineretului a redevenit o atracţie pentru băimărenii de toate vârstele

Aţi finalizat de curând şi lucrările de reamenajare ale Câmpului Tineretului. Urmează o nouă etapă, care ţine practic şi de Parcul Municipal Regina Maria, de extinderea şi legarea celor două zone. Despre ce investiţii este vorba?

Am efectuat ample lucrări de reamenajare ale acestei zone importante din zona istorică a oraşului nostru. Întreg câmpul era înainte mlăştinos, a fost nevoie să realizăm un sistem de drenaj, am gazonat apoi şi am deschis perspectiva spre muzeu. Am plantat mulţi arbori, în zona din împrejurul câmpului, am regândit sistemul de alei pietonale şi am plantat, printre altele, bujori. Continuăm investiţia de aici în zona dinspre Monumentul Ostaşului Român, unde vom crea mai multe funcţiuni de petrecere a timpului liber pentru cetăţenii de toate vârstele, dar vom încerca în acelaşi timp să înfrumuseţăm întreaga zonă. Proiectul prevede reabilitarea a aproape 9000 de metri pătraţi de zonă mineralizată şi aproape 20000 de metri pătraţi de zonă verde şi plantată. Reabilitarea zonei din jurul monumentului este faza de continuare a proiectului de reabilitare a Câmpului Tineretului. Cele două proiecte propun împreună realizarea unei compoziţii care să valorifice obiectivele din zonă. Piaţa Bisericii este partea din proiect care prevede lărgirea zonei din faţa bisericii dinspre strada Petofi Sandor care va fi pavată şi va face diferenţa dintre zona carosabilă şi cea pietonală prin elemente verticale de separaţie, pavajul urmând să fie continuu şi fără diferenţe de nivel. Peste canalul Valea Usturoiului în proiect este prevăzut să se facă o trecere. În urma lucrărilor se va realiza şi Piaţa Monumentului. Aici am prevăzut restaurarea Monumentului Ostaşului Român, pe soclul acestuia urmând să fie montate plachetele comemorative într-un pat înierbat. Această zonă va deveni un centru de interes pentru cetăţeni, urmând să fie amenajată o alveolă cu vegetaţie şi o zonă de fitness în aer liber care va fi populată cu echipamente specifice. cc proiecte baia mare5Mi-aş dori ca odată cu această investiţie să ridicăm aici şi o statuie, a Reginei Maria. Este o dorinţă pe care vreau să o duc la îndeplinire amenajând şi zona staţiei de autobuz. Lângă Statuia Ostaşului pentru că este un loc simbolic în care în 1990 s-au adunat greco-catolicii neavând biserică. Să facem un monument simbolic pentru episcopii martiri aparţinând bisericii. În zona dinspre ştrand vom avea un spaţiu amenajat pe o parte cu parcări, dar şi zone verzi şi un loc unde va fi o oglindă de apă, o mică fântână arteziană. Un alt punct de interes care va fi realizat în baza proiectului prevede amenajarea unui câmp de trandafiri. Pe zonele verzi cu vegetaţie înaltă existente deja se vor amenaja pergole cu specii de tradafiri urcători. Va fi creată o oglindă cu jocuri de apă, cu jeturi care ies din pavaj, dar şi o zonă de relaxare cu bănci. Tot în cadrul acestui proiect vom amenaja şi Piaţa Centru de Agrement Pergola care va marca latura acestei pieţe pe latura cu intrarea în cimitir şi în viitorul centru de agrement. Pentru mine este o foarte mare bucurie că am reuşit inclusiv să redăm comunităţii lacul din Parcul Municipal Regina Maria, unde am reamenajat întreaga zonă, am adus peşti Koi şi nuferi, după ce ani de zile acel loc a fost pur şi simplu ignorat.

cc proiecte baia mare8Parcul Mara a fost parţial reabilitat, are fântâni arteziene noi şi aleile au fost parţial refăcute

Ce alte lucrări urmează în această zonă?

Parcul Mara a fost lăsat în paragină ani de zile, deşi se află în centrul oraşului, chiar dacă zeci de copii, tineri şi seniori îşi petrec acolo timpul vara sau în alte anotimpuri. Am reamenajat parţial aleile, am refăcut fântânile arteziene, dar mai urmează să intervenim la partea de zone verzi şi să finalizăm şi restul aleilor. De departe însă, punctul de atracţie rămân fântânile arteziene, al căror joc de lumini şi muzica atrag foarte mulţi cetăţeni în perioada în care ele funcţionează. Cred că este foarte important să amenajăm zonele publice intens circulate astfel încât fiecare băimărean să se simtă bine, să se bucure de investiţiile pe care administraţia publică locală le realizează în oraşul nostru. Urmează multe alte investiţii la capitolul parcuri, zone verzi amenajate în centrul oraşului, dar mai ales în cartiere. Sunt paşii pe care trebuie să îi facem în primul rând pentru a mulţumi cetăţenii, mai apoi pentru a obţine şi statutul de capitală verde a României.

Annamaria Somay

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.