De la 1 ianuarie 2016 – Stabilirea grilei de impozitare

0
420

Conform art. 51 din Codul fiscal, cotele de impozitare pentru microîntreprinderi, începînd cu anul 2016, sînt:
• 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
• 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
• 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
Ca excepţie, persoanele juridice române nou-înfiinţate, care au cel puţin un salariat şi sînt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% – pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii. Cota de impozitare se aplică pînă la sfîrşitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni.
Condiţia privitoare la salariat se consideră îndeplinită dacă angajarea se efectuează în termen de 60 de zile inclusiv, de la data înregistrării persoanei juridice respective.
Prin salariat se înţelege persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul microîntreprinderilor care:
• au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial, dacă fracţiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
• au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.