PENSII. Despre contractul de asigurare socială

0
622

• în evidenţele CJP Maramureş sînt înregistrate 1.568 de persoane, asigurate în baza unui contract de asigurare •
În sistemul public de pensii se pot asigura pe bază de contract de asigurare socială avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate sistemului public, precum şi orice altă persoană care doreşte să se asigure sau să îşi completeze venitul asigurat.
Contractul de asigurare socială se încheie, în formă scrisă, la Casa Judeţeană de Pensii Maramureş, prin Compartimentul evidenţă contribuabili şi produce efecte numai de la data înregistrării acestuia la casa de pensii. Pentru încheierea contractului, persoana va prezenta copie după cartea de identitate, contractul de asigurare socială completat în două exemplare (formularele sînt puse la dispoziţie de casa de pensii) şi un dosar cu şină.
Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 938 lei, iar nivelul maxim de 13.405 lei. Contribuţia lunară care se plăteşte asupra acestui venit asigurat este de 26,3%. La suma minimă înscrisă în contractul de asigurare, contribuţia care se plăteşte este de 247 lei lunar.
Plata contribuţiei de asigurare se poate face atît la casieria Casei Judeţene de Pensii, cît şi prin mandat poştal.
Contractul de asigurare poate fi reziliat la iniţiativa oricăreia dintre părţi. În cazul rezilierii contractului de asigurare, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie.
Perioada asigurată, pe baza unui contract de asigurare la casa de pensii, reprezintă stagiu de cotizare în sistemul public şi este valorificată la stabilirea dreptului la pensie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.