Administraţia din bucăţi

0
509

De douăzeci şi cinci de ani, reorganizările administrative tind spre descentralizare, privită ca o măsură perfectă în sine, pentru ca în timp să ne dăm seama că ruperea centrului în poli de putere face ca administraţia de stat să devină dezorientată şi contradictorie. Acum, ne aflăm la răscrucea să revenim la centralizare şi la control autoritar, însă măsurile de reformă infrastatală nu pot duce spre dezvoltare democratică. Nici aşa nu e bine, deoarece apar fisuri între puterile din stat ce riscă să se caşte. Soluţia este orientarea administraţiei spre rezultat.
Semnele de lipsă de coordonare sînt clare, atunci cînd autorităţile publice se mint unele pe altele şi pe noi toţi. Rezultatele economice raportate pe vremea democraţiei populare erau umflate de zece ori, pentru a da bine în faţa lui Nicolae Ceauşescu, şi îl acuzam pe preşedintele roşu („geniul Carpaţilor”) pentru că acceptă asemenea fantasmagorii. Raportările erau făcute de jos în sus, deci minciuna era extinsă, fiecare pion îşi apăra locul prin declaraţii false. Raportările exagerate ajunseseră atît de evidente, deplasarea de la realitate atît de pe faţă, încît Nicolae Ceauşescu a devenit în mentalul colectiv prostul proştilor, cu toate că vina nu era doar a lui, ci şi a celor din structurile de stat, pe care teoretic le controla.
Şi astăzi se întocmesc raportări fără bază reală. Fiecare autoritate publică este datoare să facă un raport anual de activitate. Fiecare politician, începînd de la consilierul local şi pînă la preşedinte, este obligat de lege să scrie anual un text sintetic privind activitatea sa. Am citit şi citim mereu asemenea raportări. Cele de pe vremea lui Ceauşescu sînt modeste faţă de cele de acum. Evident, nu mai găseşti cifre umflate, nu ar fi nimeni interesat să declare că vacile dau 10.000 de litri de lapte pe an, sau că încasarea la bugetul local este de zece ori mai mare decît cea reală. Dar pentru a-şi apăra ima­ginea şi postul, şefii instituţiilor de stat practică manipularea cifrelor, în sensul că declară doar ce le convine, iar ce este negativ în activitatea lor, trec cu vederea. Acest procedeu începe de sus şi se încheie jos, în comune. Toată lumea fuge de probleme, par a spune, şi atunci oare nu este mai bine să ne facem că nu vedem problema?
Dar dacă închizi ochii în aceste rapoarte cosmetizate, din care a fost evitat tot ce ar putea aduce observaţii critice, problema nu dispare, ci se agravează. De exemplu, să vorbim de bani. Administraţiile fiscale locale, judeţene, regionale şi naţionale au un program de încasări. Observăm că nu au un plan de încasări, cum era pe vremea cealaltă. Nu e democratic, nu e frumos să spui „plan”. Ar însemna că-i obligăm pe funcţionarii de stat să-şi îndeplinească planul, ceea ce aduce a comunism, pute a Ceauşescu. Observăm că, an de an programul este îndeplinit la principalii indicatori, adică raportările sînt de 101-102%, deci e de bine, şefii din ministere şi pînă jos îşi merită banii, îşi fac treaba, prim-ministrul şi preşedintele pot fi mulţumiţi. Dar nu este deloc aşa, deoarece din statistică au fost scoase debitele firmelor în faliment şi prin acest artificiu din condei totul iese bine, putem dormi liniştiţi.
Aceste procedee de manevrare a datelor, de neglijare a insucceselor, a părţii negative a activităţii, de ascundere a gunoiului sub covor, duc spre concluzia că statul preferă să se autopăcălească. Bănuim că aceeaşi situaţie se petrece şi la Bruxelles, unde trimitem rapoartele. Se pare că Ceauşescu este înlocuit de UE, şi iată că situaţia se repetă în alte forme, dar principiul este acelaşi, doar că minciuna pe faţă a fost înlocuită cu minciuna prin omisiune. Datele nereale sînt folosite la conceperea de strategii, ceea ce le face greşite din start!
Statul român, la nivel central, judeţean şi local, suferă din cauza incapacităţii de a formula şi a aplica politici publice coerente, de a crea o legislaţie de calitate, de a susţine un management financiar operaţional, de a manageria resursele umane şi de a controla structurile. Administraţia ce va veni după alegerile din acest an ar trebui orientată către rezultate, nu spre simpla respectare a procedurilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.